Irakin jälleenrakennusrahoista hukassa miljardeja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irakin jälleenrakennusrahoista hukassa miljardeja

Yhdysvaltojen oman tarkastusraportin mukaan joka kymmenes Irakin kehittämiseen varattu dollari katosi taivaan tuuliin, kirjoittaa Jim Lobe.

(IPS) -- Yhdysvaltain Irakin jälleenrakennukseen osoittamia rahoja on kadonnut noin kuusi miljardia euroa ja Irakin omia varoja toinen mokoma, erityistilintarkastus paljastaa.

Amerikkalaisten verovaroja sijoitettiin Irakin jälleenrakennukseen yli 45 miljardia euroa. Erityistarkastusta johtanut Stuart Bowen epäili jo aiemmin, että 4,5–6 miljardia on kadonnut taivaan tuuliin tuhlauksen, kavallusten ja muiden väärinkäytösten seurauksena.

Bowen arvioi loppuraportissaan, että Irakin omaa rahaa, jota hallinnoi hyökkäyksen jälkeen Yhdysvaltain johtama väliaikainen hallinto, katosi myös vähintään kuusi miljardia euroa.

Raportissa epäillään, ettei Yhdysvaltain hallinto ole nyt sen paremmin valmistautunut uusiin vakautusoperaatioihin kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin se hyökkäsi Irakiin. Ratkaisuksi ehdotetaan oman viraston perustamista operaatioiden valmistelua ja toteutusta varten.

Irakilaiset pettyivät

Raportin mukaan monet irakilaiset pettyivät katkerasti siihen, etteivät sadat hankkeet saavuttaneet tavoitettaan tai edes valmistuneet.

"Voit kierrellä helikopterilla Bagdadia tai muita kaupunkeja, etkä pysty osoittamaan yhtäkään hanketta, jonka Yhdysvallat olisi rakentanut tai saanut valmiiksi", Irakin virkaa tekevä sisäministeri Adnan al-Asadi kertoi raportoijille.

Raporttia varten tehtiin satoja tarkastuksia ja haastateltiin liki 50:tä irakilaista ja amerikkalaista, jotka olivat vastuussa jälleenrakennuksesta. Tuloksena oli kosolti suosituksia tulevan varalle.

Jälleenrakennukseen tulisi ryhtyä vasta, kun turvallisuusolot ovat riittävän vakaat, ja alussa pitäisi tyytyä pieniin hankkeisiin.

Paikallisten viranomaisten sitoutuminen hankkeisiin tulisi varmistaa alusta asti, jotta he pystyvät viimeistelemään ne amerikkalaisten lähdettyä.

Sopimuskäytännöt, henkilöstöpolitiikka ja tietohallinto tulisi yhdenmukaistaa, ja valvonnan tulisi olla aukotonta, raportissa luetellaan.

Bush uskoi pikaretkeen

Raportin mukaan presidentti George W. Bushin hallinto oli erityisen huonosti valmistautunut Irakin miehityksen jälkeisiin jälleenrakennus- ja vakautustehtäviin.

Puolustusministeriössä oli vallalla "vapauta ja poistu" -ajattelu, johon kannusti talebanhallinnon nopea kukistuminen Afganistanissa 2001.

Kun Irakin valtio romahti ja vastarinta maassa voimistui, amerikkalaiset alkoivat syytää rahaa nopeasti kyhättyihin vakautushankkeisiin.

Raportti puhuu Irakin jälleenrakennuksen "improvisoidusta luonteesta". Siitä seurasi vauhdin ja kurssin jatkuvia muutoksia, tuhlausta sekä väärinkäytöksiä.

Sairaala yhä kesken

Suurin yksittäinen terveydenhuollon rakennushanke, Basran lastensairaala, oli Laura Bushin silmäterä. Kalifornialainen Bechtel-yhtymä sai hanketta varten vuonna 2004 liki 40 miljoonaa euroa kehitysapuvaroja.

Tavoiteltu 94-paikkainen lasten syöpäsairaala valmistui vasta 2010, ja kustannukset nousivat 125 miljoonaan euroon. Viime vuoden lopulla se odotti yhä laitteistoa ja henkilökunnan koulutusta.

Raportti moittii Washingtonia paikallisten viranomaisten ja yhteisöjen sivuuttamisesta.

Irakin talousministeri Rafi al-Essawi mainitsee esimerkkinä Fallujan jätevedenpuhdistamon, joka palvelee lopulta vain murto-osaa asukkaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia