Israelin hallitus haluaa kansalaisjärjestöt tiukempaan liekaan
Uusi laki asettaisi lisävelvoitteita ulkomaista rahoitusta saaville järjestöille.
Israelin ministerit ovat hyväksyneet lakiesityksen, joka asettaa lisää velvoitteita ulkomaista rahoitusta saaville kansalaisjärjestöille. Lain vastustajien mukaan kyseessä on yritys hiljentää hallituksen kriitikot.
Kansainvälisten uutismedioiden mukaan sunnuntaina hyväksytty lakiesitys edellyttäisi, että ne järjestöt, jotka saavat yli puolet rahoituksestaan ulkomaisilta hallituksilta, joutuisivat kertomaan avunantajansa esimerkiksi virallisissa raporteissaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan voimaan tullessaan laki määräisi järjestöt myös käyttämään henkilöllisyyslappua puhuessaan parlamentin valiokunnissa – samaa vaaditaan nykyisin lobbareilta.
Monet järjestöt ovat kritisoineet ehdotusta, sillä niiden mukaan se on syrjivä: se ei koske niitä järjestöjä, jotka saavat rahoitusta ulkomaalaisilta yksityisiltä tahoilta ja jotka usein tukevat esimerkiksi Israelin laitonta siirtokuntatoimintaa Palestiinassa. Israelin Palestiinan-politiikkaa kritisoivat järjestöt taas saavat usein rahoitusta EU:lta tai sen jäsenmaiden hallitukselta, ja lakiesitys kohdistuukin juuri niihin.
Lakiesityksen takana on oikeusministeri Ayelet Shaked, joka on kritisoinut kovin sanoin ulkomaiden "sekaantumista" Israelin asioihin – muun muassa YK:n Gazan sodasta tekemää raporttia.
Esimerkiksi israelilainen Peace Now -järjestö kutsuu twiitissään lakiesitystä "viharikokseksi demokratiaa vastaan". Myös Israelin kansalaisoikeusjärjestö Acri toteaa omassa kannanotossaan, että lakiesitys on osoitus siitä, että maassa halutaan mieluummin hiljentää kritiikki kuin tukea demokratiaa.
"Lain ainoa tarkoitus on häiritä ketä tahansa, joka vastustaa hallituksen politiikkaa. Hyväksyessään lain ministerit ovat rikkoneet sananvapauden, mielenosoituksen ja kokoontumisen vapautta", kannanotossa todetaan.
Israelin parlamentin on vielä hyväksyttävä lakiesitys.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia