Järjestöiltä kampanja "tappajarobottien" kieltämiseksi
Joukko kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä kieltäisi ilman ihmisen ohjausta toimivat asejärjestelmät, ennen kuin niistä tulee arkipäivää.
Joukko kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä on käynnistänyt kampanjan, jolla halutaan kieltää ilman ihmisen ohjausta toimivat asejärjestelmät.
Teknologian kehitys on vauhdittanut miehittämättömien asevoimien rakentamista ja käyttöä viimeisen vuosikymmenen aikana. Kehitys luo järjestön mukaan uusia humanitaarisia ja laillisia haasteita, arvioi kampanjan perustajiin kuuluva Human Rights Watch.
"Tappajarobottien käyttö sodankäynnissä ylittää moraaliset ja lailliset rajat", sanoo HRW:n aseosaston johtaja Steve Goose.
"Ihmisen tulisi aina olla vastuussa sodankäynnin ratkaisuista, eikä tällaisia autonomisesti toimivia robotteja tulisi edes rakentaa. Tämän tyyppiset aseet tulisi kieltää, ennen kuin valtioiden armeijat ehtivät investoimaan niihin."
HRW ja Harvardin yliopiston Kansainvälinen ihmisoikeusosasto julkaisivat viime marraskuussa raportin autonomisten asejärjestelmien eettisistä ja laillisista ongelmista. Raportin mukaan taistelurobotit vaikeuttaisivat esimerkiksi sodankäynnin vastuukysymysten tunnistamista.
Aiheeseen ollaan puuttumassa myös YK:ssa, jossa erikoisasiantuntija Christof Heyns valmistelee parhaillaan aiheesta raporttia seuraavaan toukokuussa pidettävään YK:n ihmisoikeusneuvoston kokoukseen. Raportin odotetaan sisältävän suosituksia maailman hallituksille.
Kansalaisjärjestöjen kampanja vaatii vuorostaan laajamittaisempaa kieltolakia niin kansainvälisellä kuin kansallisella tasolla.
Tällä hetkellä esimerkiksi Yhdysvaltojen asevoimia säätelee viime marraskuussa säädetty direktiivi, jossa vain ihmisen ohjaamia aseita saa käyttää sodankäynnissä. Direktiivi on maailmassa ensimmäinen laatuaan. Se ei kuitenkaan ole pysyvä tai tarpeeksi sitova ratkaisu, kommentoi HRW.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia