Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”
Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.
Sea-Watch 4 on valmiina lähtöön lähipäivinä. Kuva: Chris Grodotzki / Lääkärit Ilman Rajoja.
Kansainvälinen Lääkärit ilman rajoja -järjestö sekä saksalainen Sea-Watch ovat aloittamassa meripelastusyhteistyön uudella Sea-Watch 4 -aluksella lähipäivinä Välimerellä. Aluksen tarkoituksena on auttaa Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia.
Lähes 35 000 ihmistä on pyrkinyt tänä vuonna Eurooppaan Välimeren kautta. 443 on kuollut. Pelastajia on ollut vähän, sillä käytännössä kaikki järjestöt joutuivat lopettamaan operaationsa Välimerellä viime keväänä koronavirusepidemian takia.
Kesän aikana osa laivoista on palannut, mutta Italian viranomaiset ovat vaikeuttaneet niiden toimintaa pitämällä laivoja satamissa esimerkiksi ”teknisiin” syihin vedoten. Uutistoimisto AFP:n mukaan heinäkuun alun jälkeen Välimerellä ei ole ollut lainkaan partioaluksia.
“Sea-Watch 4 ja sitä tukeva laaja yhteenliittymä on tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle, joka sallii ihmisten ennemmin hukkua kuin päästä rantaan”, sanoo Sea-Watch 4 -komennuksen johtaja Philipp Hahn tiedotteessa.
“Se on solidaarisuuden symboli ja selkeä viesti EU:lle, että huolimatta yrityksistä estää meitä me emme lopeta ihmisten pelastamista.”
Järjestöt kritisoivat kovin sanoin EU:ta, joka niiden mukaan käyttää hyväkseen koronaviruspandemiaa vaikeuttaakseen entisestään etsintä- ja pelastustoimia. Italia ja Malta ovat viime kuukausina kieltäytyneet usein auttamasta merihätään joutuneita ja sulkeneet satamiaan järjestöjen laivoilta.
Järjestöt paheksuvat myös sitä, että EU ja Italia tekevät yhteistyötä Libyan pahamaineisen rannikkovartioston kanssa. EU maksaa ja antaa teknistä tukea Libyan rannikkovartiostolle siitä hyvästä, että se estää ihmisten tulon Libyan kautta Eurooppaan.
Vuonna 2017 solmittua sopimusta on kritisoitu aiemminkin laajasti, sillä kaaoksessa oleva Libya on sulkenut tuhansia siirtolaisia pidätyskeskuksiin, joissa heitä kidutetaan ja käytetään hyväksi. YK:n pakolaisjärjestön heinäkuisen raportin mukaan tänä vuonna yli 6 200 siirtolaista on palautettu Libyaan.
”Ihmiset jätetään mereen kuolemaan tai palautetaan juuri siihen paikkaan, josta he ovat pyrkineet pakenemaan, EU:n rajavalvontaviranomaisen tarkkaillessa ylhäältä sinetöiden heidän kohtalonsa”, Hahn kritisoi.
Uuden aluksen, Sea-Watch 4:n, on määrä lähteä liikkeelle lähipäivinä Espanjasta. Sen rahoituksen taustalla on muun muassa Saksan protestanttisen kirkon tukema United 4 Rescue -yhteenliittymä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia