Järjestöt: Suomen moninkertaistettava pakolaiskiintiönsä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Suomen moninkertaistettava pakolaiskiintiönsä

Eduskunta päättää pian ensi vuoden pakolaiskiintiöstä. Pakolaiskriisistä huolimatta se pudotettiin tänä vuonna 750:een.

Suomalaiset kansalaisjärjestöt vaativat, että Suomi moninkertaistaa pakolaiskiintiönsä ensi vuonna. Asia on pian ajankohtainen, sillä eduskunta päättää pakolaiskiintiöstä vuoden lopulla valtion budjetin hyväksymisen yhteydessä.

"Inhimillisiä ratkaisuja ei voida enää lykätä kriisimielialan varjolla. Päättäjillä olisi nyt mahdollisuus lunastaa puheensa moninkertaistamalla Suomen pakolaiskiintiö. Näin voimme auttaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä", sanoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen järjestöjen tänään julkaisemassa kannanotossa.

Suomen vuosittainen pakolaiskiintiö on ollut 750 ihmistä vuodesta 2001. Vuosina 2014–2015 se nostettiin 1 050:een Syyrian vaikean tilanteen vuoksi mutta viime vuonna kiintiö pudotettiin jälleen 750:een. Esimerkiksi Norjan pakolaiskiintiö oli tänä vuonna 3 120.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sekä valtiovarainministeri, aiemmin sisäministerinä toiminut Petteri Orpo (kok) ovat aiemmin tänä vuonna väläyttäneet mahdollisuutta nostaa Suomen vuosittaista pakolaiskiintiötä, mikäli pakolaisten tulo Eurooppaan saadaan hallintaan. Järjestöt puolestaan muistuttavat, että turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on viime vuoden piikin jälkeen tänä vuonna laskenut suunnilleen 2000-luvun normaalitasolle, joten korottamiselle ei pitäisi enää olla esteitä.

Maailmassa on tällä hetkellä yli 65 miljoonaa kodeistaan paennutta ihmistä, enemmän kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan. Noin 86 prosenttia heistä oleskelee kehittyvissä maissa. Suomella ja rikkailla mailla on vastuu auttaa historiallisen pakolaistilanteen ratkaisemisessa, järjestöt sanovat kannanotossaan.

"Haluaako Suomi jäädä historiaan maana, joka auttoi hädän hetkellä? Vai maana, joka sulki ovensa ja silmänsä heikoimmassa asemassa olevilta? Suomella on resursseja ja kykyä auttaa. Nyt on aika toimia", Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Niina Laajapuro sanoo.

Kiintiöpakolaiset ovat ihmisiä, jotka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on katsonut pakolaisiksi. Suomen kiintiössä otetaan vastaan tänä vuonna pelkästään syyrialaisia.

UNHCR:n mukaan ensi vuonna lähes 1,2 miljoonaa pakolaista tarvitsee uudelleensijoittamista, mutta valtioiden olemassa olevat pakolaiskiintiöt vastaavat murto-osaa tästä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia