Kamppailu maasta kiihtyy Sri Lankassa
Sri Lanka on kääntynyt talousvaikeuksissaan Kiinan puoleen, mutta se voi merkitä maa-alueiden luovuttamista kiinalaisille. Siksi Beragaman kylässä kuohuu.
Srilankalainen Beragama näyttää uinuvan rauhallisesti riisivainioiden keskellä, mutta tosiasiassa kylässä kuohuu. Hanke laajojen maa-alueiden luovuttamiseksi kiinalaisille sijoittajille huolestuttaa asukkaita.
Hambantotan alueella 250 kilometriä pääkaupungista Colombosta etelään sijaitseva Beragama on joutunut mukaan sekä globaaliin maankahmintaan että Sri Lankan sisäpolitiikan kiemuroihin.
Sri Lankan nykyinen johto – presidentti Maithripala Sirisena ja pääministeri Ranil Wickremasinghe – puuhaa kiinalaisten kanssa sopimusta, joka antaa näille Hambantotan uuden sataman ja sen kylkeen tulevan talousalueen hallinnan.
Hallitus tarvitsee Kiinan miljardisijoitusta kipeästi helpottamaan talousvaikeuksia ja velkataakkaa.
Lännestä ei tullut rahaa
Kaksi vuotta vallassa ollut hallitus on joutunut pyörtämään alkuperäisen torjuvan linjansa Kiinaa kohtaan. Edellinen presidentti Mahinda Rajapaksa (2009–2014) suosi Kiinaa senkin uhalla, että vahva naapurimaa Intia hermostuisi.
Uusi hallitus pyrki alussa houkuttelemaan länsimaisia sijoittajia, mutta kun näitä ei ilmaantunut, sen oli pakko palata Kiinan helmoihin.
Beragaman asukkaat pelkäävät, että kiinalaiset vievät parhaat maat. "Emme vastusta investointeja, mutta haluamme pitää kotimme ja peltomme", Nandana Wijesinghe selittää.
Hän toivoo, että kiinalaisille kelpaisivat seudun runsaat pusikot hedelmällisimpien vainioiden sijasta.
Väkivalta leimahtelee
Vuoden alussa Beragaman asukkaat pysäyttivät seudulle saapuneet maanmittaajat. "Olemme pyytäneet valtion viranomaisia paikalle selittämään meille tilanteen. Sitä ennen emme päästä mittareita töihin", kyläläiset vakuuttivat.
Viranomaisten mukaan vielä ei ollut päätetty, mitkä maa-alueet luovutetaan 99 vuodeksi kiinalaisille. "Olemme saaneet määräyksen suorittaa mittaukset, siinä kaikki", Hambantotan aluesihteeri S H Karunarathne sanoi.
Kiinalais-srilankalaisen teollisuusalueen peruskivi muurattiin tammikuun alkupäivinä Hambantotassa, ja se johti kahakointiin. Poliisi ampui vesitykeillä ja kyynelkaasulla mielenosoittajia.
Ex-presidentin paluu
Hallituksen kannalta on kiusallista, että Hambantota on ex-presidentti Rajapaksan kotiseutua. Hän kanavoi kaudellaan seudulle suuret investoinnit satamaan, lentokenttään, krikettistadioniin ja konferenssikeskukseen.
Tappiota tuottavalle lentokentälle saapuu nykyisin huippukaudella pari konetta päivässä, stadionia käytetään hääjuhlissa ja konferenssikeskus on suljettu.
Rajapaksa vastustaa nyt Beragaman maiden luovutusta. "Kyse on ihmisten pelloista. Emme vastusta kiinalaisten, amerikkalaisten tai intialaisten tuloa tänne, mutta torjumme maiden antamisen heille ja yksityistämisen", hän sanoi hiljan.
Rajapaksa uhkaa kaataa hallituksen tänä vuonna. Hän nautti aiemmin laajaa suosiota valtaväestönä olevien singaleesien keskuudessa lopetettuaan pitkän sisällissodan, jota käytiin vuosina 1983–2009. Hän kärsi vaalitappion kaksi vuotta sitten mutta on viime aikoina lisännyt poliittista aktiivisuuttaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia