Kauppa-alus Gazasta korvaa avustuslaivat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kauppa-alus Gazasta korvaa avustuslaivat

Kansainvälinen solidaarisuusliike murtaa nyt palestiinalaisalueen saartoa uudella tavalla.

(IPS) -- Palestiinalaiset ja heidän tukijansa ovat turhautuneet yrityksiin seilata avustuslaivalla Gazaan. Suunta on nyt päinvastainen: Gazan arkki vie kauppatavaraa ulos Israelin saartamalta alueelta.

Operaatio Gazan arkki vahvistaa toivoa, että palestiinalaiset voivat pian elää rauhassa ja vapaina Israelin saarrosta, hankkeen ohjauskomiteaan kuuluva australialainen Michael Coleman kertoo.

Gazalaiset aktivistit ja heidän ulkomaiset tukijansa puuhaavat vanhan aluksen ostamista joltakin perikatoon joutuneelta kalastajaperheeltä.

"Palestiinalaiset kunnostavat aluksen Gazan satamassa, ja miehistöön tulee heidän lisäkseen ulkomaalaisia", hankkeesta tiedottava David Heap lisää. Aikataulua ei ole vielä julkistettu.

Aluksen hankkiminen ei aiheuttane ongelmia, sillä Gazan satamassa näkyy "myytävänä" kylttejä.

Kalavedet kutistuivat

"Veneitä menee myyntiin, koska Israel on rajannut pyyntialueen niin kapeaksi, että moni kalastaja ei selviä veloistaan", Gazan kalastajien puheenjohtaja Mahfouz Kabariti selittää.

Gazassa oli aiemmin yli 10 000 ammattikalastajaa, mutta moni on joutunut luopumaan esi-isiensä ammatista.

Oslon rauhansopimus vuodelta 1993 lupasi palestiinalaisille 20 merimailiin ulottuvat kalastusoikeudet. Ala kutistui rajusti, kun Israel saartoi Gazan 2007 pian islamistisen Hamasin vaalivoiton jälkeen.

Lopetettuaan Gazan pommitukset marraskuussa 2012 Israel lavensi rajan aiemmasta kolmesta kuuteen merimailiin, mutta maaliskuussa palattiin taas kolmeen.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Israelin merivoimat ahdistelee ja pidättää kalastajia jopa kolmen merimailin sisällä. Lukuisia kalastajia on kuollut tai haavoittunut.

Symbolista kauppaa

Viennin kannalta Gazan arkin merkitys on Colemanin mukaan symbolinen, mutta tärkeä. Lastiksi tulee muun muassa taateleita, käsitöitä ja kansalaisjärjestöjen välittämiä tuotteita.

Hankkeen ohjauskomiteassa on tunnettuja gazalaisia oppineita ja ihmisoikeusaktivisteja. Kansainvälisiin tukijoihin kuuluvat eteläafrikkalainen arkkipiispa Desmond Tutu sekä natsien juutalaisvainoista selvinneet Hedy Epstein ja Suzanne Weiss.

Solidaarisuuslaivoja on viime vuosina pyrkinyt saartoa uhmaten Gazaan. Vuosien 2008-2009 Free Gaza -aluksia seurasi 2010 traagisesti päättynyt laivue Freedom Flotilla.

Israelin merivoimat hyökkäsi laivueeseen kuuluneelle turkkilaiselle Mavi Marmara -alukselle kansainvälisillä vesillä. Yhdeksän ihmistä kuoli ja yli 50 haavoittui. Muissa laivoissa olleet yli 600 henkeä vietiin Israeliin ja karkotettiin kotimaihinsa.

Väkivaltainen historia

"Israelin toiminta oli täysin laitonta, sillä ei ollut mitään oikeutta nousta laivaan", Coleman muistuttaa.

Hänen mukaansa sama kaava on toistunut myöhemmin Gazaan pyrkineiden solidaarisuuslaivojen pysäyttämisessä, mukaan lukien suomalaisen Estellen purjehdus viime syksynä.

"Israelilla on pitkään ollut tapana vastata väkivallattomaan suoraan toimintaan voimankäytöllä ja sabotaasilla", Coleman sanoo.

"Gazan arkki merkitsee uutta askelta. Olemme luopuneet avun viemisestä Gazaan ja keskitymme kauppaan. Jos palestiinalaiset voisivat viedä tuotteitaan, heidän riippuvuutensa avusta vähenisi tuntuvasti", hän selittää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia