Kehittyvien suurmaiden lehdistönvapaus laski | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehittyvien suurmaiden lehdistönvapaus laski

Toimittajien etujärjestö CPJ on erityisen huolissaan Brasilian ja Venäjän journalistien vapaudesta.

Lehdistönvapautta seuraava toimittajien etujärjestö CPJ on ilmaissut huolensa alueellisesti merkittävien suurmaiden, kuten Brasilian ja Venäjän journalistien mahdollisuuksista tehdä töitään rauhassa.

Järjestön mukaa maat eivät välttämättä ole toimittajille kaikkein vaarallisimpia, mutta niissä lehdistön sananvapaus on laskenut merkittävästi viime vuoden aikana, järjestö sanoo.

Monipuolisesta mediastaan tunnettu Brasilia on Latilaisen-Amerikan merkittävimpiä maita, jossa viime vuosina rajusti lisääntyneet toimittajien murhat, syyllisten rankaisemattomuus ja toimittajia vastaan nostetut oikeussyytteet nostivat maan järjestön listalle yhtenä eniten lehdistöä rajoittaneissta maista vuonna 2012.

Venäjällä lehdistönvapautta on rajoitettu merkittävästi presidentti Putinin uudelleenvalinnan jälkeen. Presidentti on hyväksynyt muun muassa useita lakeja, joilla toisinajattelijoita pyritään hiljentämään ja kansalaisyhteiskunnan toimintaa yritetään rajoittaa, CPJ sanoo.

Järjestö nosti listauksessaan esille myös Ecuadorin, jossa toimittajien työtä on rajoitettu lainsäädännöllä ja valtapuoluetta kritisoivia toimittajia on uhkailtu oikeustoimilla. Pakistanissa puolestaan kuoli viime vuonna peräti seitsemän toimittajaa, ja Turkissa ennätysmäärä toimittajia päätyi vankilaan.

CPJ:n listalta löytyi odotettavasti myös samoja toimittajille vaarallisia maita kuin Toimittajat ilman rajoja -järjestön hiljattain laatimalta listalta. Molempien järjestöjen mukaan lehdistön vapautta on rajoitettu viime vuonna konfliktin runtelemassa Somaliassa ja Syyriassa sekä Iranissa, Vietnamissa ja Etiopiassa.

CPJ julkaisi lehdistönvapautta koskevan listansa ensimmäistä kertaa. Valinnan kriteereinä käytettiin muun muassa toimittajien murhia, lainsäädännön rajoituksia ja toimittajien vangitsemisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia