Uutiset Suomen kehityspolitiikka
Kehityspoliittinen toimikunta: Kehitysyhteistyövaroihin tarvitaan 200 miljoonan euron korotus vuonna 2020
Suomi on sitoutunut nostamaan kehitysyhteistyövarojen osuuden 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta. Mikäli tavoite halutaan saavuttaa, tarvitaan selkeä suunnitelma ja tuntuvia lisäyksiä, sanoo Kehityspoliittinen toimikunta.
Kehityspoliittisen toimikunnan mukaan Suomen on lisättävä kahdella seuraavalla hallituskaudella tuntuvasti kehitysyhteistyövaroja, jotta osuus saataisiin nostettua 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta. Kuva: Niko Hörkkö / CC BY-NC-ND 2.0.
Suomen kehitysyhteistyövaroihin tarvitaan vuonna 2020 mahdollisesti 200 miljoonan euron kertaluonteinen lisäys, jotta kehitysyhteistyömäärärahojen osuus bruttokansantulosta saataisiin nostettua 0,7 prosenttiin, sanoo Kehityspoliittinen toimikunta (KPT) lausunnossaan.
Sen jälkeen tarvittaisiin vielä 128 miljoonan euron korotus joka vuosi vuoteen 2028 asti. Varsinaisen kehitysyhteistyön lisäksi laina- ja pääomamuotoisten finanssisijoitusten tulisi säilyä noin 130 miljoonan euron vuositasolla.
”Globaalien ongelmien ratkaisu edellyttää myös Suomelta toimia. Siksi tarvitsemme kiireellisesti suunnitelman, jolla kehitysyhteistyö nostetaan uskottavasti 0,7 prosenttiin. Seuraavan hallituksen on viipymättä lähdettävä toteuttamaan suunnitelmaa”, sanoo KPT:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk) tiedotteessa.
Suomen kehitysyhteistyövarojen osuus bruttokansantulosta oli eurooppalaisen Concord-järjestön mukaan viime vuonna 0,41 prosenttia. 0,7 prosentin osuus on YK:n, OECD:n ja EU:n tavoite, johon on sitouduttu myös Suomen tämänhetkisessä hallitusohjelmassa viime vuosien rajuista leikkauksista huolimatta. Viime vuonna vain neljä EU-maata saavutti 0,7-tavoitteen.
KPT:n mukaan hallitusohjelman kirjaus 0,7-osuudesta ”pidemmän aikavälin tavoitteena” on liian ylimalkainen. Sen mukaan tarvitaan selkeämpi suunnitelma. Toimikunta aikoo laatia kevään aikana esityksen kehityspoliittisesta strategiasta, joka ulottuisi hallituskausien yli.
KPT on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin, joka seuraa Suomen toiminnan vaikutuksia kehitysmaihin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia