Kehityspoliittinen toimikunta: Suomen tasa-arvotyö ristiriitaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehityspoliittinen toimikunta: Suomen tasa-arvotyö ristiriitaista

Tasa-arvo on Suomen kehityspolitiikan pääpainopiste, mutta silti juuri siitä on leikattu, moittii kehityspoliittinen toimikunta tuoreessa vuosiarviossaan.

2 euron kolikko lähikuvassa

Kehityspoliittinen toimikunta kritisoi Suomea tasa-arvotyön leikkauksista. Kuva: b.e.n / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomen pitäisi uudistaa kehityspolitiikkaansa, jotta sukupuolten tasa-arvoa voitaisiin edistää paremmin kehitysmaissa, sanoo Kehityspoliittinen toimikunta (KPT) tänään ilmestyneessä vuosiarviossaan Suomen kehityspolitiikan tilasta.

KPT on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin, joka seuraa Suomen toiminnan vaikutuksia kehitysmaihin. Se julkaisee vuosittain arvion Suomen kehityspolitiikan tilasta.

Tämänvuotisen arvion mukaan kuva nykyisen hallituskauden kehityspolitiikasta on ristiriitainen. Vaikka sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomen kehityspolitiikan ensimmäinen painopiste, tasa-arvotyön rahoitus on vähentynyt 40 prosenttia määrärahaleikkausten vuoksi.

”Tasa-arvotyön painoarvon tulee näkyä myös rahoituksen kohdentumisessa. Siksi Suomen on sitouduttava EU:n tasa-arvoa edistävän toimintasuunnitelman tavoitteeseen. Tasa-arvon tulee olla joko merkittävä osatavoite tai pääasiallinen tavoite 85 prosentissa kaikista uusista kehitysohjelmista vuoteen 2020 mennessä”, KPT toteaa tiedotteessaan.

Suomen pitäisi KPT:n mukaan myös profiloitua ensi vuonna EU-puheenjohtajuuskaudellaan tasa-arvon ja kestävän kehityksen edistäjänä. Siihen on potentiaalia, sillä Suomi toimii kansainvälisillä foorumeilla aktiivisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien puolestapuhujana.

KPT toivoo hallitukselta myös aikataulua, jolla virallisen kehitysavun bruttokansantulo-osuus nostetaan YK:n suosituksen mukaisesti 0,7 prosenttiin. Viime vuonna osuus oli vain 0,41 prosenttia.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin Anne-Mari Virolaisen (kok) mukaan ulkoministeriö on tietoinen tasa-arvoon liittyvistä haasteista. Tasa-arvoon ja muihin läpileikkaaviin tavoitteisiin liittyvää ohjeistusta, työkaluja sekä koulutusta ollaan parhaillaan päivittämässä, hän sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomi myös tukee EU:n tasa-arvoa edistävää toimintasuunnitelmaa.

”Kunnianhimoisten tavoitteiden asettaminen on hyvä lähtökohta. Yhtä tärkeää on, että tavoitteet muuttuvat konkreettisiksi tuloksiksi”, hän toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia