Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti
Keski-Afrikan tasavallan rauhanturvaajia epäillään jälleen hyväksikäytöstä
YK-operaation sotilaita on sen aloituksen jälkeen syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä jo 15 kertaa.
YK:n Keski-Afrikan tasavallan rauhanturvaoperaation Minuscan ympärillä pyörivä hyväksikäyttöskandaali paisuu. Jo keväällä julkisuuteen vuosi tietoja hyväksikäyttöepäilyistä, ja elo- ja syyskuussa on paljastunut uusia tapauksia.
YK:n rauhanturvaoperaatioiden alipääsihteeri Hervé Ladsous kertoi viime perjantaina, että sen jälkeen, kun operaatio viime vuonna aloitti, se on saanut 63 väärinkäytössyytettä, joista 15 on liittynyt seksuaaliseen riistoon ja hyväksikäyttöön. Useimmat tapaukset ovat yhä tutkittavina.
Uusimpien tietojen mukaan rauhanturvaaja on saattanut nuoren naisen raskaaksi. Aiemmin elokuussa kerrottiin kolmen nuoren naisen, mukaan lukien yhden alaikäisen, raiskauksesta. Lisäksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International paljasti elokuussa tapauksen, jossa rauhanturvaaja oli raiskannut 12-vuotiaan tytön. Rauhanturvaajien epäillään myös murhanneen 16-vuotiaan pojan ja tämän isän.
Paljastuksen jälkeen YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon erotti Minuscan johtajan, senegalilaisen Babacar Gayen.
Aiemmin keväällä julkisuuteen vuoti raportti, jonka mukaan ainakin 13:a ranskalaissotilasta, kahta Päiväntasaajan Guinean sotilasta ja kolmea Tšadin sotilasta on epäilty lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä joulukuun 2013 ja kesäkuun 2014 välillä.
Keski-Afrikan tasavallassa on käyty sisällissotaa joulukuusta 2013 alkaen. YK:n mukaan noin 450 000 ihmistä on pakolaisena maan sisällä ja 2,7 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua. Minusca-operaatio toimii maassa yli 10 000 sotilaan voimin.
YK:n rauhanturvaajia on syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä myös muualla. Pääsihteeri Ban onkin luvannut puuttua asiaan. Hän esitteli perjantaina uuden suunnitelman, jonka tarkoituksena on vahvistaa rauhanturvaoperaatioita ja kitkeä seksuaalista riistoa.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi raporttia tuoreeltaan. Sen mukaan rauhanturvaoperaatioiden vuosiraporteissa pitäisi julkistaa täydet yksityiskohdat tapauksista, mukaan lukien tuomiot ja oikeudenkäynnit. Tällä hetkellä monet tapaukset eivät kuitenkaan johda oikeuteen asti, sillä oikeudenkäynnit jäävät sotilaiden lähettäjämaiden vastuulle.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia