Koronavirus on uhka etenkin pakolaisleireillä – Kirkon Ulkomaanapu aikoo jakaa Keniassa tietoa radion avulla
Kenia sulki koulunsa koronavaaran takia maanantaina. Virus on suuri riski etenkin ahtailla pakolaisleireillä, mutta myös koulutuksen ulkopuolelle jääminen on pakolaislapsille uhka. Etäopetus puhelimilla ei onnistu, mutta radio voi olla mahdollisuus, kertoo Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja John Bongei.
Kirkon Ulkomaanavun kumppanin Luterilaisen Maailmanliiton hallinnoima koulu Kenian Kalobeyin pakolaisasutusalueella. Kuva: Jari Kivelä / Kirkon Ulkomaanapu.
Koronavirusta on todettu tähän mennessä 159:ssä maassa. Kehittyvissä maissa tilanne ei ole vielä räjähtänyt käsiin, mutta avustusjärjestöt ovat jo valmiiksi huolissaan etenkin pakolaisleirien tilanteesta. Tartunnat leviävät leireillä helposti ahtauden, heikkojen terveyspalveluiden ja puhtaan veden puutteen vuoksi.
Virusta on jo tavattu esimerkiksi Keniassa, jossa elää noin 490 000 rekisteröityä pakolaista. Tapauksia ei ole vielä todettu leireillä tai pakolaisasutusalueilla, mutta riski on suuri.
Esimerkiksi maan luoteisosissa sijaitsevilla Kakuman ja Kalobeyin pakolaisasutusalueilla elää noin 194 000 ihmistä.
”Leireillä on ahdasta. Pelkästään Kalobeyissä elää yli 100 000 ihmistä, ja hiljattain Kakumasta tuotiin ihmisiä lisää. Koronan leviämisen mahdollisuus on suuri”, kertoo Kirkon Ulkomaanavun (KUA) Kenian maajohtaja John Bongei.
Kalobeyiin on paennut ihmisiä etenkin Etelä-Sudanista ja Afrikan suurten järvien alueelta. KUA on ylläpitänyt alueella viittä alakoulua ja kahta esikoulua, joissa on käynyt yli 20 000 lasta.
Kenian ensimmäinen koronatapaus havaittiin viime perjantaina, ja keskiviikkoaamuun mennessä tartuntoja oli havaittu neljä. Maan hallitus sulki maanantaina koulut. Julkiset kokoontumiset on käytännössä kielletty. Maista, joissa virusta on havaittu, on kielletty matkustamasta Keniaan. Maan omat asukkaat ja kansalaiset joutuvat karanteeniin saapuessaan Keniaan viruksesta kärsivistä maista.
”Kadut ovat lähes tyhjiä. Paniikkia on paljon. Ihmiset ovat ostaneet kaupoista paljon ja hamstranneet ruokaa”, kertoo pääkaupunki Nairobissa työskentelevä Bongei.
Kättelystä on vaikea luopua
Koulujen sulkemisen seurauksena myös pakolaisalueiden koulut on suljettu. Se vähentää viruksen leviämismahdollisuuksia mutta voi luoda uusia riskejä pakolaislapsille, jotka tarvitsevat koulua myös pysyäkseen turvassa ja toipuakseen vaikeista kokemuksista.
”Lasten joutuminen koulutuksen ulkopuolelle voi johtaa esimerkiksi lapsityövoiman lisääntymiseen tai etenkin tyttöjen hyväksikäyttöön. Lapset jäävät nyt myös ilman kouluruokaa”, Bongei kertoo.
Kirkon Ulkomaanapu selvittää leirillä parhaillaan etäoppimismahdollisuutta. Kaikilla pakolaisilla ei ole varaa älypuhelimeen eivätkä nettiyhteydet toimi, mutta yksi vaihtoehto voisivat olla aurinkovoimalla toimivat pienet radiot, joiden kautta oppilaat voisivat kuunnella opetusministeriön lähettämiä ohjelmia.
Lisäksi KUA kerää parhaillaan varoja aloittaakseen ihmisten informoimisen radion kautta. Tarkoituksena on välittää viestejä käsien pesusta, kokoontumisten ja kättelemisen välttelemisestä. Suunnitelmissa on myös jakaa vettä, hengityssuojaimia, ämpäreitä ja saippuaa.
”Kulttuurisista syistä kontaktien välttely voi olla vaikeaa. Olemme kättelijäkulttuuri, ja useimmat pitävät eteenkin perheenjäsenten halailemisesta”, Bongei kertoo.
Ei enää ruuhkia
Myös muut kehitysyhteistyöjärjestöt ovat kertoneet varautuvansa koronaan. Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja (MSF) kertoo kouluttavansa työntekijöitään, ja YK:n lastenjärjestö Unicef aikoo tavoittaa valistustyöllä 300 miljoonaa ihmistä Aasian ja Tyynenmeren maissa.
MSF kuitenkin varoitti eilen, että se on huolissaan välttämättömien tarvikkeiden, kuten hengityssuojainten, näytepuikkojen, käsineiden ja koronan diagnosoinnissa tarvittavien kemiallisten aineiden saatavuudesta. Myös esimerkiksi avustustyöntekijöiden siirtäminen maasta toiseen on vaikeaa matkustuskieltojen vuoksi.
Pelastakaa Lapset puolestaan varoittaa, että esimerkiksi maailman suurimmalla pakolaisasutusalueella Bangladeshin Cox's Bazarissa ei ole lainkaan koronan testausjärjestelmää. Tapauksia ei ole vielä todettu.
Afrikassa on todettu toistaiseksi 476 koronavirustartuntaa. Monet maat ovat jo ryhtyneet tiukkoihin rajoituksiin. Esimerkiksi Etelä-Afrikka on julistanut kansallisen katastrofin ja Marokko on sulkenut kylpylät, kahvilat, ravintolat, moskeijat ja elokuvat, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Keniassa koronaan varautuminen on aiheuttanut myös yhden myönteisen lieveilmiön. Nairobin pahamaineiset liikenneruuhkat ovat helpottuneet.
”Työmatkani kesti tänä aamuna puolet tavallisesta. Ja olin yllättynyt, kun tapasin kollegoita, jotka tulevat yleensä vähän myöhässä. He olivat nyt ensimmäisten joukossa”, Bongei kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia