Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
Kreikkaan jumiin jääneiden siirtolaisten epätoivo kasvaa
"Haluavatko he, että kuolemme täällä?", kysyvät pakolaiset.
Järjestöt ovat huolissaan Kreikkaan jumiin jääneiden siirtolaisten ja pakolaisten tilanteesta. Kreikan pohjoisrajan sulkeuduttua kuukausi sitten kymmeniä tuhansia lapsia ja aikuisia on jäänyt maahan karuihin olosuhteisiin.
Pelastakaa Lasten mukaan noin 2 000 ilman vanhempiaan matkustanutta tai vanhempansa menettänyttä pakolaislasta on jumissa Kreikassa. Suurin osa oli matkalla Länsi-Eurooppaan vanhempiensa luokse, mutta rajojen sulkemisen vuoksi he joutuvat nyt odottamaan epätietoisina aikuisten joukossa.
Lapsille on tarjolla Kreikassa vain 477 majoituspaikkaa, ja järjestön mukaan monet asuvatkin tilapäisessä majoituksessa ja ovat alttiita väkivallalle ja hyväksikäytölle. Osa joutuu asumaan jopa poliisin putkassa tilojen puutteen vuoksi. Lasten haavoittuvuutta pahentaa se, että monet heistä ovat jo valmiiksi traumatisoituneita sodan vuoksi.
Monet Kreikkaan yksin saapuvat pakolaislapset eivät osaa rekisteröityä, joten humanitaariset järjestöt ja hallituksen viranomaiset eivät edes tiedä heidän olemassaolostaan. Osa lapsista taas rekisteröidään aikuisina, jolloin he eivät saa heille kuuluvaa apua ja voivat joutua karkotetuksi, järjestö kertoo.
Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan olosuhteet Kreikassa ovat äärimmäisen vaikeat. Osa joutuu nukkumaan maassa, eikä vessoja ole tarpeeksi. Naiset pelkäävät leireillä hyväksikäyttöä ja lapsia on pidetty yksin poliisiasemilla. Lisäksi pakolaisille ei ole annettu riittävästi tietoa heidän asemastaan, järjestö sanoo.
"Miksi he eivät päästä meitä menemään? Haluavatko he, että kuolemme täällä?" Aleppon kaupungista Syyriasta paennut 70-vuotias pariskunta kysyi järjestön tutkijoilta.
Yhteensä maassa on jumissa 46 000 ihmistä. Sekä Amnesty että Pelastakaa Lapset kritisoivat EU:ta, joka on viime viikot kiinnittänyt huomiota enemmän Turkin kanssa tehtyyn sopimukseen, jonka nojalla lähes kaikki tulijat palautetaan Kreikasta Turkkiin. Ennen sopimuksen voimaantuloa maahantulleiden kohtalo on kuitenkin epäselvä. EU lupasi syyskuussa uudelleensijoittaa 66 400 turvapaikanhakijaa Kreikasta. Vain 615 on sijoitettu, Amnesty muistuttaa.
TÄSMENNYS 20.4. Vaihdettu turvapaikanhakija-sanat siirtolaiseksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia