Kritiikki rikkaiden maiden koronarokotteiden haalintaa kohtaan yltyy – Köyhimmissä maissa pystytään rokottamaan ensi vuonna vain 10 prosenttia ihmisistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kritiikki rikkaiden maiden koronarokotteiden haalintaa kohtaan yltyy – Köyhimmissä maissa pystytään rokottamaan ensi vuonna vain 10 prosenttia ihmisistä

Kehitysmaat ovat jääneet rokotekilvassa jälkeen, ja käytännössä yli puolet maailman lupaavimmista rokotteista on menossa noin 14 prosentille maapallon väestöstä. Järjestöt vaativat lääkeyhtiöitä jakamaan tietonsa ja teknologiansa, jotta rokotteita saataisiin nopeasti kaikille.

Abraham Lincolnin patsas, jolla on hengityssuojain.

Rikkaat maat ovat varmistaneet, että ne saavat valtaosan ensimmäisistä koronarokotteista. Kuva: Randy von Liski / CC BY-NC-ND 2.0.

67 köyhää maata pystyy ensi vuoden aikana rokottamaan vain kymmenen prosenttia väestöstään, koska rikkaat maat ovat varmistaneet valtaosan koronavirusrokotteista itselleen, kritisoi useista järjestöistä koostuva People’s Vaccine -yhteenliittymä.

Järjestöt vaativat, että lääkeyhtiöt jakavansa tietotaitonsa ja teknologiansa, jotta rokotteita saataisiin riittävästi myös köyhimmille maille.

”Ostamalla suuren enemmistön maailman rokotetarjonnasta rikkaat maat rikkovat ihmisoikeusvelvoitteitaan. Tekemällä yhteistyötä tiedon jakamisessa ja tarjonnan lisäämisessä ne voisivat auttaa lopettamaan globaalin covid-19-kriisin”, sanoo yhteenliittymään kuuluvan ihmisoikeusjärjestö Amnestyn taloudellisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päällikkö Steve Cockburn tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan rikkaat maat ovat tehneet lääkeyhtiöiden kanssa niin paljon sopimuksia, että ne voisivat ensi vuoden aikana rokottaa koko väestönsä lähes kolmeen kertaan, mikäli kaikki testausvaiheessa olevat rokotteet saadaan markkinoille.

Rikkaat maat ovat ostaneet kaikki rokoteyhtiö Modernan annokset sekä 96 prosenttia Pfizerin ja BioNTechin rokoteannoksista.

AstraZeneca on luvannut 64 prosenttia annoksistaan kehittyville maille, mutta kyse on lähinnä isoista kehitysmaista, joten suurimmalla osalla kehitysmaista ei ole sopimuksia lainkaan. Käytännössä ne joutuvat tyytymään Maailman terveysjärjestön Covax-mekansmiin, josta ei kuitenkaan riitä rokotteita kaikille.

Käytännössä 14 prosenttia maapallon väestöstä on ostanut 53 prosenttia lupaavimmista rokotteista. Ensi vuonna yhteensä alle viidennes maailman väestöstä yhteensä tulee saamaan rokotteen, järjestöt laskevat.

Liittouma vaatii maailman maita tukemaan Maailman kauppajärjestössä (WTO) Etelä-Afrikan ja Intian ehdotusta, joka poistaisi tilapäisesti tekijänoikeudet ja patentit koronavirusrokotteilta. Samaa vaati taannoin myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö. Asiasta keskustellaan WTO:ssa tällä viikolla.

Järjestöt muistuttavat, että AstraZenecan, Modernan sekä Pfizerin ja BioNTechin rokotteet ovat saaneet yli viiden miljardin dollarin arvosta julkista rahoitusta.

”Järjestelmä, jossa lääkeyhtiöt käyttävät hallitusten rahoitusta tutkimukseen, säilyttävät yksinoikeudet ja pitävät teknologiansa salassa lisätäkseen voittoja, voi maksaa ihmishenkiä”, sanoo People’s Vaccinen edustaja Mohga Kamal Yann.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia