Lähi-idän maat militarisoitumisindeksin kärjessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähi-idän maat militarisoitumisindeksin kärjessä

Molemminpuoliset uhkakuvat ruokkivat aseistautumista Lähi-idän konfliktiherkällä alueella, BICC-tutkimuskeskus sanoo.

Lähi-itä on todennäköisesti militarisoitunein alue maailmassa, osoittaa Bonn International Center for Conversionin (BICC) julkistama militarisoitumisindeksi. Indeksin kymmenen kärkimaan joukossa ovat Israel, Syyria, Jordania, Kuwait sekä mitavia asekauppoja myös Suomesta tehnyt Saudi-Arabia.

Indeksi vertaa puolustusmenoja sekä bruttokansantuotteeseen että terveydenhuoltomenoihin. Armeijan sekä puolisotilaallisten joukkojen vahvuutta verrataan lääkäreiden määrään ja lisäksi otetaan huomioon armeijan raskas aseistus. Muun muassa näiden indikaattoreiden pohjalta laskettu indeksi mahdollistaa  valtioiden välisen militarisoitumisen asteen vertailun.

Molemminpuoliset uhkakuvat selittävät Lähi-idän maiden sijoittumisen indeksin kärkeen, BICC toteaa aiemmin julkistetussa tutkimusraportissa. Vastaavasti intensiivinen varustautuminen tällä konfliktiherkällä alueella lisää epävakautta.

Monissa kehitysmaissa liiallinen militarisoituminen estää välttämättömien talouden ja yhteiskunnan rakenteiden muutosten toimeenpanon, BICC toteaa, mutta muistuttaa samalla myös päinvastaisen tilanteen ongelmista.

Heikko ja toimintakyvytön turvallisuussektori ei kykene estämään väkivältaa tai konflikteja, eikä edes takaamaan sitä, että oikeus väkivalllan käyttöön säilyy armeijalla ja poliisilla. Alhaisen militarisoitumisen tuloksena on usein hauras valtio, jossa ei tapahdu talouskasvua, eikä kehitystä, BICC painottaa.

Suomen sijoitus militarisoitumisindeksissä oli 25. EU-maista Suomen edellä olivat Kypros, Kreikka ja Bulgaria. Eniten varoja varusteluun maailmassa käyttävän Yhdysvaltojen sijaluku oli 30. ja Venäjän neljäs.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia