Lasten rokotekattavuus laski jälleen – ”Korona ei ole puolustus” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lasten rokotekattavuus laski jälleen – ”Korona ei ole puolustus”

Rokotekattavuus laski viime vuonna kehittyvissä maissa. Korona selittää ilmiötä osittain, mutta nyt kansainväliset rokotetoimijat ovat huolissaan siitä, että lasku näyttää jatkuvan.

Vauva saamassa rokotusta lähikuvassa.

Rokotekattavuuden lasku huolettaa kansainvälisiä terveystoimijoita. Kuva Nepalista. Kuva: Public Services International / CC BY-NC 2.0 DEED.

Lasten perusrokotteiden saanti on edelleen vähentynyt kehittyvissä maissa, kertovat kansainväliset rokotetoimijat.

Yksityisen ja julkisen sektorin toimijoista koostuva rokoteallianssi Gavi kertoo, että sen tukemissa 57 maassa12,5 miljoonaa lasta jäi viime vuonna ilman ensimmäistäkään rokoteannosta. Rokotekattavuus laski myös vuonna 2020, jolloin koronan takia jouduttiin lykkäämään monia rokotekampanjoita.

”Näiden lukujen takana on valtava inhimillinen tragedia. Miljoonat lapset ovat jääneet ilman elintärkeitä rokotteita, mikä altistaa heidät osalle maailman tappavimmista taudeista”, sanoo Gavin toimitusjohtaja Seth Berkley tiedotteessa.

Myös Maailman terveysjärjestö (WHO) ja YK:n lastenjärjestö Unicef kertoivat aiemmin heinäkuussa, että rokotekattavuus on laskenut. 

Unicefin ja WHO:n tilastojen mukaan DTP3-rokotteen saaneiden, eli kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan rokotettujen osuus putosi globaalisti vuosina 2019–2021 viisi prosenttiyksikköä 81 prosenttiin. Se tarkoittaa, että pelkästään vuonna 2021 noin 25 miljoonaa lasta jäi ilman yhtä tai useampaa rokoteannosta.

Koronapandemian takia laskua odotettiinkin, mutta nyt lasku näyttää olevan jatkuvaa, sanoo Unicefin pääjohtaja Catherine Russell

”Korona ei ole puolustus. Rokotuksissa on päästävä ajan tasalle tai joudumme todistamaan väistämättä enemmän tautiaaltoja, sairaita lapsia ja enemmän paineita jo valmiiksi ylikuormittuneille terveysjärjestelmille”, hän sanoi tiedotteessa.

Rokotekattavuuden laskuun on järjestöjen mukaan monia syitä. Yhä useampi lapsi elää konfliktiympäristössä, jossa rokottaminen on vaikeaa. Rokotteita koskeva väärä tieto leviää aiempaa tehokkaammin, ja korona on vaikeuttanut palveluiden saatavuutta sekä vaikuttanut resursseihin. Lisäksi rokotekattavuus on laskenut monissa suurissa maissa, kuten Kongossa ja Intiassa, mikä selittää osaltaan tilastoja.

Rokotetoimijat vaativat, että kehittyviä maita tuetaan rokoteohjelmien palauttamisessa ja vahvistamisessa samaan aikaan koronarokoteohjelmien toteuttamisen kanssa. Esimerkiksi huonosti palveluita saavien seutujen palveluita on vahvistettava. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia