Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Syyrian luoteisosilla ei ole mahdollisuuksia selvitä koronapandemiasta, varoittavat avustusjärjestöt. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.
Vaikeassa humanitaarisessa kriisissä olevassa Luoteis-Syyriassa on havaittu ensimmäinen koronavirustartunta. Tartunnan on saanut 39-vuotias lääkäri, joka työskenteli sairaalassa. Hänen työpaikkansa on eristetty ja hänen kontaktejaan jäljitetään.
Avustusjärjestöt ovat huolissaan, sillä Luoteis-Syyrian terveydenhuoltojärjestelmällä ei ole mahdollisuuksia selvitä epidemiasta. Alue on käytännössä viimeinen kapinallisten hallussaan pitämä alue Syyriassa. Sinne on pakkautunut 1,5 miljoonaa pakolaista, jotka elävät ahtaissa ja epähygieenisissä oloissa.
Yhteensä Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä. Pelastakaa Lasten tietojen mukaan alueella on vain yksi koronaviruksen testauspaikka.
”Alueella on vain 153 hengityskonetta ja 148 tehohoitopaikkaa miljoonien ihmisten väestölle. --- Laajempi epidemia tarkoittaisi, että ihmiset, jotka taistelevat jo nyt selviytymisestään – monet ilman puhdasta vettä tai ravitsevaa ruokaa – taistelisivat tätä tarttuvaa tautia vastaan ylikuormitetuilla leireillä ja suojissa”, sanoi järjestön Syyrian-operaation johtaja Sonia Khush tiedotteessa.
Syyriassa avustustyötä tekevä kansainvälinen järjestöjen yhteenliittymä UOSSM arvioi, että Luoteis-Syyriaan kuuluvassa Idlibissä on alle 300 tehohoitopaikkaa. Pelkästään viimeisen vuoden aikana 85 terveysasemalle on hyökätty, eivätkä useimmat ole toiminnassa. Välineistä on pulaa, ja aliravitsemus heikentää ihmisten vastustuskykyä taudeille.
”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin. Suurella vanhusväestöllä ja kroonisista taudeista kärsivillä on hyvin pieni mahdollisuus selviytyä. Kansainvälisen yhteisön pitää toimittaa enemmän suojavälineitä ja testauskapasiteettia Pohjois-Syyriaan”, sanoo UOSSM:n puheenjohtaja Hussam Al Fakir tiedotteessa.
Venäjä ja Syyria ryhtyivät kiihdyttämään sotilasoperaatiotaan Luoteis-Syyriassa joulukuun puolivälissä, minkä jälkeen myös humanitaarinen tilanne on nopeasti vaikeutunut. YK:n asiantuntijat kertoivat tällä viikolla, että konfliktin osapuolet ovat syyllistyneet operaation aikana myös sotarikoksiin esimerkiksi hyökätessään kouluihin ja sairaaloihin. Maaliskuussa solmittiin tulitauko, joka on kuitenkin ollut hauras.
”Aiemmat tulitauot eivät ole pitäneet riittävän kauan, jotta avustustyöntekijät voisivat toimittaa elintärkeää tukea perheille. Koronapandemian vuoksi on välttämätöntä, että tämä tulitauko sallii meidän toimittaa apua. --- Nyt enemmän kuin koskaan aseiden täytyy vaieta, tulitauon täytyy pitää ja kaikki ponnistelut täytyy suunnata apuun ja terveystoimiin”, Khush vetoaa.
Yhteensä Syyriassa on noin kuusi miljoonaa maan sisäistä pakolaista. 11 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua. Eiliseen mennessä maassa oli havaittu 372 koronavirustartuntaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia