Maiden väliset terveyserot kaventuneet, mutta haasteita riittää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maiden väliset terveyserot kaventuneet, mutta haasteita riittää

Rikkaiden ja köyhien maiden terveyserot ovat kaventuneet, mutta köyhissä maissa kehitys on ollut hitaampaa, todetaan WHO:n raportissa.

Rikkaiden ja köyhien maiden väliset terveyserot ovat viimeisten vuosikymmenten aikana merkittävästi kaventuneet, mutta tästä huolimatta kaikkia terveyden vuosituhattavoitteita ei saavuteta, todetaan Maailman terveysjärjestö WHO:n viime viikolla julkistetussa vuosittaisessa raportissa.

WHO:n pääjohtajan Margaret Chanin mukaan tavoitteiden saavuttamiseksi on työskennelty intensiivisesti.

"Kun vuosituhattavoitteiden saavuttamiseen on aikaa vähemmän kuin tuhat päivää, on aika kysyä, onko tehdyllä työllä onnistuttu vähentämään anteeksiantamatonta rikkaiden ja köyhien maiden välistä epätasa-arvoa", kysyi Chan raportin julkistamistilaisuudessa.

Osittain, mutta työtä riittää vielä erojen tasoittamisessa, on raportin vastaus pääjohtajan kysymykseen.

Esimerkiksi alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus väheni yli 40 prosenttia vuosien 1990 ja 2011 välillä. Tavoitteena oli 67 prosentin vähennys, mihin on päässyt 27 valtiota.

Lapsikuolleisuuden lasku on kuitenkin ollut suurinta maissa, joissa lapsikuolleisuus oli alun perin ollut vähäistä. Niissä lasku oli 60 prosenttia, mutta korkean lapsikuolleisuuden maissa vain 39 prosenttia, todetaan raportissa.

Vastaavanlainen kehitystrendi on havaittavissa myös esimerkiksi äitiyskuolleisuuden ja tuberkuloosiin kuolleiden osalta. Niissäkin vähennykset ovat suurimpia maissa, joiden lähtötilanne on ollut kohtuullinen tai hyvä.

Terveydenhuoltoon korvamerkitty kehitysapu on raportin mukaan myös kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes kolminkertaiseksi. Kasvu ei kuitenkaan ole jakaantunut tasaisesti terveyden vuosituhattavoitteiden kesken.

Esimerkiksi hiv ja aids -tartuntojen vähentämisen rahoitus yli viisinkertaistui kymmenessä vuodessa ja sen osuus kaikesta terveyden kehitysavusta oli 50 prosenttia. Sen sijaan perhesuunnitteluun kohdennettiin vain kymmenesosa terveysrahoista, lasketaan raportissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia