Moderni orjuus luultua yleisempää, Suomikaan ei lintukoto | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Moderni orjuus luultua yleisempää, Suomikaan ei lintukoto

Uuden indeksin mukaan etenkin yritysten pitäisi kunnostautua orjuuden vastaisessa taistelussa.

Orjuudessa elää lähes kolmannes enemmän ihmisiä kuin on aiemmin arvioitu, käy ilmi australialaisen orjuudenvastaisen säätiön Walk Free Foundationin tuoreesta selvityksestä.

Maailman orjuusindeksiksi nimetyn selvityksen mukaan modernissa orjuudessa elää nykyisin noin 45,8 miljoonaa ihmistä, 28 prosenttia enemmän kuin aiemmin arvioitiin. Syynä muutokseen ovat tarkentuneet tutkimusmenetelmät.

Eilen julkaistun indeksin mukaan kaikissa tutkituissa 167 maassa esiintyy orjuutta, jonka muodoiksi lasketaan esimerkiksi ihmiskauppa, pakkotyö, velkavankeus, pakkoavioliitto sekä seksuaalinen riisto. Eniten orjia on Intiassa, 18,3 miljoonaa. Prosentuaalisesti pahin tilanne on Pohjois-Koreassa, jossa 4,37 prosenttia ihmisistä on orjia.

Pohjois-Korea on myös maa, jossa hallitus on tehnyt vähiten orjuuden vähentämiseksi, raportissa kerrotaan. Parhaita maita ovat esimerkiksi Alankomaat, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ruotsi ja Australia.

Suomi yltää raportissa kärkikastiin mutta ei aivan parhaiden joukkoon. Raportin mukaan Suomessa orjia on 0,123 prosenttia väestöstä, kun taas parhaissa maissa, kuten Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, orjia on alle 0,02 prosenttia. Hallituksen toimia tarkasteltaessa Suomi saa vain 53 prosenttia sadasta mahdollisesta pisteestä uhrien tukemisessa, kun taas esimerkiksi Ruotsi saa 72 ja Norja 66 pistettä.

Raportin mukaan orjuuden vastaisessa taistelussa on lukujen kasvusta huolimatta edetty. Esimerkiksi Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama on sulkenut lainsäädännön porsaanreiän, joka salli pakko- ja lapsityöllä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Intia puolestaan on kriminalisoinut esimerkiksi pakkotyön, orjuuden ja lapsiprostituution.

Walk Free Foundationin perustajan Andrew Forrestin mukaan päättäjien lisäksi etenkin yritysten pitäisi kuitenkin kunnostautua orjuuden vastaisessa taistelussa.

"Bisnesjohtajat, jotka kieltäytyvät tarkastelemasta oman tuotantoketjunsa realiteetteja ovat harhaan johdettuja ja vastuuttomia", hän kritisoi.

Raporttia varten haastateltiin yli 42 000:ta ihmistä 53 kielellä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia