OECD: Suomen pitää selkiyttää kehitysyhteistyötään
Pirstaleinen kehityspolitiikka kuormittaa kohdemaita, sanoo OECD-DAC:n puheenjohtaja Brian Atwood.
Suomi on kehitysyhteistyöntekijänä käytännönläheinen, joustava ja vastuullinen. Näin kuvailee taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n kehitysapukomitea DAC Suomea tuoreessa vertaisarviossaan. Kehitysyhteistyön painopisteitä ja tavoitteita pitää DAC:n mukaan kuitenkin selkiyttää.
DAC:n puheenjohtaja Brian Atwoodin mukaan Suomen kehityspoliittiseen ohjelmaan on yritetty sisällyttää liikaa asioita. Selkiyttäminen parantaisi kehitystyön tuloksia ja ennakoitavuutta partnerimaissa, jotka ovat Atwoodin mukaan täysin ylikuomitettuja.
"Niin lukuisat maat ja järjestöt toteuttavat kehitysyhteistyötä, että kaikki aika menee hankkeiden koordinointiin ja seurantaan," sanoi Atwood Suomen vertaisarvion julkistamistilaisuudessa Helsingissä.
Kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan Suomi on jo tarttunut pulmaan. Keväällä julkaistussa kehityspoliittisessa ohjelmassa on painotettu koordinaation lisäämistä muiden avunantajamaiden ja järjestöjen kanssa. Uusien maaohjelmien avulla Suomen yhteistyötä Hautalan mukaan kohdennetaan pitkäaikaisissa kumppanimaissa.
Lisäksi DAC haluaa Suomen tekevän selkeän suunnitelman, miten kehitysyhteistyön määrärahat nostetaan 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2015 mennessä. "[Suomen] hallitus on sitoutunut kasvattamaan muuten jäädytettyä kehitysyhteistyörahoitustamme päästöoikeuksien huutokaupasta saatavilla tuloilla", vastaa Hautala.
Kiitosta DAC antoi Suomelle myös muun muassa kehitysmaiden omien painopisteiden kunnioittamisesta ja tulosten korostamisesta. Lisäksi komitea kannustaa Suomea pitämään kiinni osaavasta henkilöstöstä, keskittämään myös humanitaarista apua ja tiedottamaan työstä avoimesti ja aktiivisesti.
OECD arvioi jäsenmaidensa kehityspolitiikkaa ja -yhteistyötä noin viiden vuoden välein. Järjestön sihteerin lisäksi arviontiin osallistuu kahden muun jäsenvaltion edustajat. Tällä kertaa Suomen arviointiin osallistuivat Sveitsi ja Itävalta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia