Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta
Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Koululaiset pesivät käsiään Laosissa Meunin alueen alakoulussa vuonna 2018. Kuva: Kelley Lynch / Global Partnership for Education / CC BY-NC-ND 2.0.
Käsienpesu on yksi tärkeimmistä keinoista ehkäistä koronaviruksen leviämistä, mutta tuoreen selvityksen mukaan vuonna 2019 peräti 43 prosenttia maailman kouluista oli vailla kunnollista käsienpesumahdollisuutta – eli käytännössä vettä ja saippuaa.
YK:n lastenrahaston Unicefin ja Maailman terveysjärjestön (WHO) raportin mukaan yhteensä 818 miljoonaa lasta ei voi pestä käsiään vedellä ja saippualla. Heistä yli kolmannes elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Lisäksi joka kolmannessa koulussa puhdasta juomavettä ei ole tai sitä on vain rajoitetusti.
Vähiten kehittyneissä maissa tilanne on vielä pahempi: seitsemässä koulussa kymmenestä ei ole mahdollisuutta käsienpesuun ja puolet kouluista on vailla vessoja ja puhdasta vettä.
Niissä 60 maassa, jossa koronavirus uhkaa aiheuttaa pahimmat kriisit, kolme neljästä lapsesta oli ilman käsienpesumahdollisuutta epidemian alkaessa.
Elokuun alussa noin 60 prosenttia maailman koululaisista ja opiskelijoista oli yhä poissa koulusta koronaviruksen takia, mutta monin paikoin kouluja myös avataan.
Raportissa muistutetaan, että koulujen sulkemien on vaikuttanut merkittävästi lasten hyvinvointiin ja koulutukseen.
”Koulujen merkitys lasten ja yhteiskuntien tulevaisuuden kannalta on merkittävä. Turvalliset kouluolot, hyvä käsihygienia, puhdas juomavesi ja turvallinen sanitaatio, on nyt taattava jokaiselle koululaiselle kaikkialla”, toteaa Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia