Raportti: Poliittisia oikeuksia ja kansalaisvapauksia kuristetaan yhä tiukemmin, mutta käänne parempaan voi jo olla näköpiirissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Poliittisia oikeuksia ja kansalaisvapauksia kuristetaan yhä tiukemmin, mutta käänne parempaan voi jo olla näköpiirissä

Vain 20 prosenttia maailman väestöstä elää maassa, jonka voi luokitella vapaaksi. Tilanne on heikentynyt 17 vuoden ajan, mutta nyt heikkeneminen näyttää hidastuvan, sanoo Freedom House.

Kyltti, jossa lukee Dictatorship ja Democracy niin, että Democracy-sana on yliviivattu.

- Kuva: Gerd Atlmann / Pixabay.

Poliittiset oikeudet ja kansalaisvapaudet heikkenivät viime vuonna 17. vuotta peräkkäin. Synkistä uutisista huolimatta käänne parempaan saattaa kuitenkin olla edessä, käy ilmi vaikutusvaltaisen yhdysvaltalaisen Freedom House -järjestön tänään julkaisemasta raportista (pdf).

Poliittiset oikeudet ja kansalaisvapaudet heikkenivät sen mukaan viime vuonna 35 maassa ja paranivat 34 maassa. Tietoa voi tulkita myönteisessä valossa, sillä heikentyneiden maiden määrä oli pienempi kuin kertaakaan 17 vuoden aikana.

”Autotaarisen vallan laajenemisessa ei ole mitään väistämätöntä. Vaikka autoritaariset hallinnot ovat äärimmäisen vaarallisia, ne eivät ole lyömättömiä. Vuoden tapahtumat osoittivat, että itsevaltiaiden harha-askeleet avaavat mahdollisuuksia demokraattisille voimille”, sanoo järjestön johtaja Michael J. Abramowitz tiedotteessa.

Freedom House on pääosin Yhdysvaltain ulkoministeriön ja kehitysyhteistyöosasto USAIDin rahoittama järjestö, jonka vuotuisessa Freedom in the World -raportissa tarkastellaan poliittisia oikeuksia ja kansalaisvapauksia ja pisteytetään maita sen mukaan, kuinka hyvin oikeudet niissä toteutuvat. 

Tarkasteltavia kategorioita ovat esimerkiksi vaaliprosessin demokraattisuus, poliittinen moniarvoisuus ja osallistuminen, ilmaisunvapaus, järjestäytymisvapaus, oikeusvaltioperiaate ja yksilönvapaudet.

Tänä vuonna tarkasteltavana oli 195 maasta. Niistä 84 eli 43 prosenttia voidaan luokitella vapaiksi.  Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna maailma on sen mukaan edelleen vapaampi kuin aiemmin: kun raportti julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1973, vain 30 prosenttia maailman maista oli vapaita. 

Mikäli tarkastellaan väestömäärää, tilanne on synkempi. Vain 20 prosenttia väestöstä elää vapaissa maissa. 41 prosenttia elää osittain vapaissa ja 39 ei-vapaissa maissa.

Osittain samansuuntaisia tuloksia antaa myös viime viikolla ilmestynyt ruotsalaisen V-Dem-instituutin raportti, jonka mukaan 72 prosenttia maailman väestöstä elää autoritaarisen vallan alla. 

Freedom Housen mukaan viime vuonna tilanteen heikkenemisen taustalla oli muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, vallankaappaukset ja muut hyökkäykset demokratiaa vastaan Brasiliassa, Burkina Fasossa, Perussa ja Tunisiassa. Eniten tilanne heikkeni Burkina Fasossa, jossa tapahtui kaksi vallankaappausta vuonna 2022. 

Myönteinen kehitys taas liittyi esimerkiksi aitoa kilpailua sisältävien vaalien järjestämiseen monissa Latinalaisen Amerikan ja Afrikan maissa sekä koronapandemiaan liittyvien rajoitusten lieventämiseen. 

Yksi tärkeimmistä syistä siihen, miksi oikeudet ja vapaudet ovat ylipäätään heikentyneet viimeisten 17 vuoden aikana, on Freedom Housen mukaan ilmaisunvapauden kapeneminen. Esimerkiksi median vapaudesta nolla pistettä saaneiden maiden määrä on yli kaksinkertaistunut.

”Lehdistönvapauden ja yksilön ilmaisunvapauden rajoittaminen eristää kansalaiset oikeasta tiedosta ja toisistaan, mikä vahvistaa autoritaarista kontrollia. Demokratioiden pitää vartioida näitä oikeuksia kiivaasti kotimaassa ja tehdä uutterasti töitä puolustaakseen niitä ulkomailla esimerkiksi tukemalla yleishyödyllistä mediaa ja journalisteja, jotka ovat joutuneet pakenemaan”, sanoo yksi raportin kirjoittajista, Yana Gorokhovskaja

Myös erilaisten seurantavälineiden käyttöä pitäisi rajoittaa ja salausteknologioita parantaa, hän sanoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia