Selvitys: Kiinan kenkätehtailla yhä kehnot työolot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Kiinan kenkätehtailla yhä kehnot työolot

Muun muassa Adidakselle ja Eccolle kenkiä valmistavilla tehtailla maksetaan huonoa palkkaa ja pakotetaan työntekijöitä ylitöihin.

Työntekijöiden oikeuksia loukataan yhä yleisesti kiinalaisilla kenkätehtailla, jotka valmistavat tuotteita eurooppalaisille tuotemerkeille, käy ilmi tuoreesta selvityksestä (pdf).

Vaateteollisuuden vastuullisuutta ajavan kansainvälisen Change your shoes -kampanjan tekemän tutkimuksen mukaan työntekijöille maksetaan muun muassa alhaista palkkaa, heitä pakotetaan ylitöihin ja työturvallisuussäädöksiä ei noudateta.

"Tilannetta pahentaa se, että hallitus tukahduttaa työoikeustaistelut väkivaltaisesti", kertoo Anton Pieper, yksi raportin kirjoittajista kampanjassa mukana olevan Eettisen kaupan puolesta ry:n sivuilla.

Raporttia varten haastateltiin 47:ää kenkätehtaan työntekijää kolmessa Guangdongin maakunnassa sijaitsevassa tehtaassa, jotka toimittavat kenkiä eurooppalaisille tuotemerkeille, kuten Adidakselle, Clarksille ja Eccolle.

Selvityksen mukaan Kiinan työlainsäädäntö on muihin tuotantomaihin verrattuna edistyksellinen, joskin lähinnä paperilla. Työntekijöillä ei ole myöskään täyttä kokoontumis- tai yhdistymisvapautta. Kaikkien ammattiliittojen on kuuluttava valtion hallitsemaan keskusjärjestöön, joka ei kuitenkaan suojele riittävästi työntekijöitä. Haastatelluista suurin osa ei tiennyt, mikä on ammattiliiton tarkoitus.

Haastatelluista runsas puolet kertoi, että heidät on joskus pakotettu ylitöihin. Ylityöt muodostavat kuitenkin tärkeän osan tuloista. Haastateltujen keskimääräinen kuukausipalkka on vain noin 410 euroa, vajaan kolmanneksen vähemmän kuin työntekijät kokevat tarvitsevansa. Tehtailla ylitetään jatkuvasti lainmukaiset työaikarajat. Keskimäärin vastaajat tekivät 10,6-tuntista työpäivää.

Myös työturvallisuudessa on työntekijöiden mukaan ongelmia. Esimerkiksi kemikaaleihin liittyvistä vaaroista ei kerrota riittävästi. Myös suojavarusteista löytyi puutteita, ja esimerkiksi hengityssuojaimia vaihdetaan liian harvoin, selvityksessä kerrotaan.

Raportissa vaaditaan kenkäbrändejä arvioimaan toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia YK:n periaatteiden mukaisesti sekä sitoutumaan elämiseen riittävään palkkaan julkisesti. Kiinaa puolestaan kehotetaan muun muassa sallimaan työntekijöiden järjestäytymisoikeus sekä nostamaan minimipalkka elämiseen riittävälle tasolle.

Kiina on maailman johtava kenkien tuottajamaa, jossa tuotettiin vuonna 2014 yli 15,7 miljardia kenkäparia. Suomeen tuoduista kengistä hieman yli puolet tulee Kiinasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia