Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon
Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.
Itohan Okundaye joutui ihmiskaupan uhriksi 15-vuotiaana. Kuva: Anna Kuokkanen.
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) on perustanut ensimmäisen kansainvälisen ihmiskaupasta selviytyneiden valtuuston, jonka tarkoituksena on antaa ihmiskaupan uhreille vaikutusvaltaa siinä, miten ilmiötä vastaan taistellaan.
Eilen lanseeratussa valtuustossa on 21 jäsentä Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta. Suomesta mukana on nigerialaistaustainen ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye, 30.
“Olen todella onnellinen valinnastani ihmiskaupasta selviytyneiden valtuustoon. Se tulee tekemään yhteistyötä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön jäsenmaiden kanssa ja antamaan niille suosituksia muun muassa lainsäädäntöön liittyen”, Okundaye kertoo ihmiskaupan vastaista työtä tekevän Finnwid-järjestön tiedotteessa.
Okundaye joutui ihmiskaupan uhriksi 15-vuotiaana. Hän on tehnyt laajaa vaikuttamis- ja tiedotustyötä Suomeen saapumisensa jälkeen.
“Olisi hienoa, jos Suomessa olisi samankaltainen kansallinen valtuusto, jotta ihmiskaupasta selviytyneet voisivat vaikuttaa entistä enemmän ihmiskauppaa ehkäisevään työhön myös Suomessa”, hän sanoo.
Etyj koostuu 57 jäsenmaasta Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa. Ihmiskauppaa ehkäisevä työ on yksi sen painopistealueista. Ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto on perustettu sen demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston ODIHR:n alaisuuteen.
Valtuuston on tarkoitus antaa ODIHR:lle neuvoja, ohjausta ja suosituksia ihmiskaupan vastaiseen työhön ja uhrikeskeisen lähestymistavan vahvistamiseen.
”Ihmiskaupasta selvinneiden kuunteleminen on elintärkeää, jotta voidaan ymmärtää heidän tarpeitaan ja antaa heille todellista tukea. Lopullisen tavoitteemme tulee kuitenkin olla näiden kammottavien rikosten estäminen”, sanoo ODIHR:n johtaja Matteo Mecacci tiedotteessa.
Maailmassa arvioidaan olevan noin 25 miljoonaa pakkotyössä olevaa ihmistä. Etyjin raportin mukaan koronaviruspandemia on vaikeuttanut ihmiskaupan torjumista ja lisännyt riskiryhmien haavoittuvuutta ihmiskaupalle. Myös YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntavirasto varoitti viime vuonna, että korona voi painaa ilmiötä entistä enemmän maan alle ja vaikeuttaa uhrien palveluiden saantia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia