Tuhansia palestiinalaisia on loukkaantunut vuoden kestäneissä Gazan mielenosoituksissa – Myös kymmeniä lapsia on kuollut
Palestiinalaiset alkoivat osoittaa vajaa vuosi sitten mieltään Gazan saartoa vastaan. Tämän viikon protestit voivat olla pahimmat tähän asti, varoittaa Pelastakaa Lapset.
Mielenosoituksissa loukkaantuneiden potilaiden määrä kuormittaa Gazan terveysjärjestelmää. Kuvassa Israelin tulituksessa vaurioitunut El-Wafan sairaala vuonna 2014. Kuva: Joe Catron / CC BY-NC 2.0.
Ainakin 49 lasta on kuollut sen jälkeen, kun palestiinalaiset alkoivat osoittaa mieltään vuosi sitten Israelin saartamalla Gazan kaistalla.
Yli 6 000 lasta on saanut vammoja ja lähes 3 000 on tarvinnut sairaalahoitoa, kertoo avustusjärjestö Pelastakaa Lapset Maailman terveysjärjestön (WHO) ja YK:n tietojen perusteella.
Järjestön aluejohtaja Jeremy Stoner varoittaa, että tämän viikon mielenosoitukset voivat olla pahimpia tähän asti.
”Vammojen määrä on jo tuhansissa, ja ne vain lisääntyvät, ellei tämä lopu. Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia osapuolia asettamaan ehdottomasti lasten suojelun etusijalle ja varmistamaan lasten turvallisuuden”, Stoner sanoo järjestön tiedotteessa.
Palestiinalaiset aloittivat 30.3.2018 mielenosoitukset, joissa vaadittiin aluksi palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta vanhoille alueilleen. Sen jälkeen ne ovat laajentuneet lähes viikoittaisiksi mielenosoituksiksi, joissa protestoidaan yli kymmenen vuotta kestänyttä Israelin saartoa.
Suurin osa mielenosoittajista on toiminut rauhanomaisesti, mutta osa on yrittänyt vahingoittaa Israelin ja Gazan välistä aitaa, heitellyt Israelin sotilaita Molotovin cocktaileilla ja kivillä ja lennättänyt palavia leijoja Israelin puolelle rajaa. Israel on vastannut ampumalla mielenosoittajia kyynelkaasulla, kumiluodeilla ja oikeilla ammuksilla.
YK:n tilastojen mukaan 22.3. mennessä 195 palestiinalaista oli kuollut ja lähes 29 000 loukkaantunut mielenosoituksissa. Yksi Israelin sotilas on kuollut ja kuusi loukkaantunut. YK:n tutkintakomission maaliskuussa julkaiseman raportin mukaan suurimmassa osassa tapauksista kovien ammusten käyttö on todennäköisesti ollut laitonta. Monet uhreista ovat olleet aseettomia eivätkä ole aiheuttaneet sotilaille välitöntä uhkaa.
Mielenosoitukset ovat asettaneet Gazan muutenkin horjuvan terveysjärjestelmän valtavan paineen alle. Pelastakaa Lasten mukaan yhteensä 21 lapselta on amputoitu ala- tai yläraaja mielenosoitusten yhteydessä saatujen vammojen vuoksi. Heidän on vaikea saada apua. Osa haavoittuneista lapsista on anonut lupaa hakeutua hoitoon Israeliin, mutta WHO:n mukaan viimeisen vuoden aikana 80 prosenttia ei ole saanut lupaa lähteä tai luvan saanti on viivästynyt.
Gazan talous on lähes romahtanut vuodesta 2005 jatkuneen saarron vuoksi. Sähköä saadaan vain muutama tunti päivässä ja työttömyysprosentti on korkea. Useimmat ihmiset ovat riippuvaisia ulkomaisesta avusta.
Viime aikoina Gazan asukkaat ovat osoittaneet mieltään myös aluetta hallitsevan Hamas-liikkeen asettamia veronkorotuksia ja korkeita elinkustannuksia vastaan. Hamasin joukot ovat pahoinpidelleet mielenosoittajia ja pidättäneet näitä mielivaltaisesti, kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch viime viikolla.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia