"Tulitauko ei ratkaise Gazan tilannetta" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Tulitauko ei ratkaise Gazan tilannetta"

Kaupparajoitteet purisivat Israeliin, mutta yksimielisyyden puuttuminen EU:ssa vaikeuttaa toimintaa, sanoo EU:n ulkosuhdehallinnossa työskennellyt Ilkka Uusitalo.

Israelin ja Hamasin väliset, lähes kuukauden kestäneet väkivaltaisuudet näyttäisivät olevan laantumassa.

Tulitauko ei kuitenkaan tuo pysyvää ratkaisua tilanteeseen, muistuttaa eläkkeellä oleva EU-diplomaatti Ilkka Uusitalo.

"Tulitauot eivät ratkaise mitään pidemmällä tähtäimellä, vaan niillä vain pidetään painetta kannen alla. Varsinaiseen tilanteeseen ne eivät lopulta vaikuta", aiemmin EU:n ulkosuhdehallinnossa työskennellyt Uusitalo toteaa.

Israel sanoi tiistaina vetäneensä joukkonsa Gazasta, koska se oli saanut Hamasin salakuljetustunnelit tuhottua. Keskiviikkoaamuna myös osapuolten välinen, tiistaina aloitettu tulitauko oli yhä voimassa.

Heinäkuun alussa kärjistyneen konfliktin hinta on ollut kova. Tiistaiaamuun mennessä siinä oli kuollut yli 1 800 palestiinalaista, joista lähes kolme neljäsosaa siviilejä. Israel on menettänyt 64 sotilasta ja kolme siviiliä.

Erityisesti Israel mutta myös Hamas ovat saaneet ankaraa kritiikkiä kansainvälisten lakien rikkomisesta konfliktin aikana. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut muun muassa Israelin iskut kahteen YK:n kouluun, joissa maa ilmeisesti tiesi olevan siviilejä.

Uusitalo ei usko, että paheksunnalla on ollut Israeliin vaikutusta.

"Israel on äärimmäisen kovanahkainen kansainvälisen tuomitsemisen suhteen. Israelin voisi sanoa vähät välittävän siitä, mitä EU tai YK sanoo, sillä turvallisuus on sille absoluuttinen mitta. Ainoa, joka tässä pystyisi muuttamaan asioita, olisi se, että Israelin suurin tukija Yhdysvallat muuttaisi politiikkaansa", hän sanoo.

Kuluneen kriisin aikana Yhdysvallat on kuitenkin toiminut laimeasti, sillä takana ovat keväällä tuloksettomina päättyneet, ulkoministeri John Kerryn johtamat rauhanneuvottelut, hän huomauttaa.

EU:lle vahvempi rooli

Uusitalo työskenteli vuosina 2009–2013 EU:n ulkosuhdehallinnon Lähi-idän yksikön päällikkönä vastuualueenaan muun muassa Israel ja Palestiinalaisalueet. Nykyisin hän on neuvonantajana presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa Crisis Management Initiative -säätiössä.

Hänen mielestään unionilla voisi ainakin periaatteessa olla nykyistä vahvempi rooli, kun ajatellaan Israelin ja palestiinalaisten konfliktin ratkaisemista yleensä.

"Kauppa on EU:lle suhteellisen pieni tekijä, mutta Israelin kannalta se on tärkeämpi. Siksi EU pystyisi halutessaan toimimaan paljon paremmin, esimerkiksi jos se asettaisi pakotteita ja rajoittaisi Israelin kauppaa", hän sanoo.

Ongelmana kuitenkin on, että EU:ssa ulkopoliittiset päätökset pitää tehdä yksimielisesti.

"Jäsenmaiden joukossa on pieni joukko erittäin voimakkaita lähes kritiikittömästi Israelia tukevia valtioita. Yksimielisyyden löytyminen mihinkään Yhdysvaltain linjasta poikkeavaan politiikkaan on äärimmäisen vaikeaa, ellei mahdotonta."

Uusitalo kuitenkin muistuttaa, että yksimielisyyden puuttuessa yksittäisillä jäsenmailla on mahdollisuus toimia tavoilla, joihin Israel kiinnittäisi huomiota.

"Myös Suomi voisi lopettaa armeijan puolustushankinnat israelilaisilta firmoilta. Nämä ovat pieniä, mutta merkityksellisiä asioita", hän sanoo.

Hamasin eristäminen virhe

Konfliktin ratkaisua mutkistaa myös Hamas, jonka EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

Uusitalon mukaan EU teki suuren virheen vuonna 2006, kun Hamas voitti demokraattisiksi todetut vaalit ja EU ja Yhdysvallat katkaisivat välinsä liikkeeseen.

"Silloin menetettiin todella hyvä mahdollisuus saada Hamas muuttumaan. Ongelmana oli, että Hamasia vaadittiin saman tien perumaan kaikki aiemmat puheensa ja muuttumaan toiseksi. Unohdettiin, miten aikoinaan PLO asteittain muuttui vuosien mittaan ja Arafat sen mukana terroristista valtiomieheksi. Se ei tapahtunut yhdessä yössä", hän muistuttaa.

Kolmas sota kuudessa vuodessa

  • Israel miehitti Palestiinalaisalueisiin kuuluvaa Gazan kaistaa vuodesta 1967 vuoteen 2005.
  • Hamas on hallinnut Gazaa vuodesta 2006. Vastatoimena Israel saartoi alueen vuonna 2007, ja se kontrolloi kaikkea liikkumista ja tavaroiden tuontia rajan yli.
  • 360 neliökilometrin laajuisella Gazan kaistalla elää noin 1,8 miljoonaa ihmistä. Väentiheys kuuluu maailman suurimpiin. Alueella on käytännössä jatkuvasti humanitaarinen kriisi.
  • Hamas ja Israel ovat käyneet sotaa aiemmin vuosina 2008 ja 2009 sekä 2012.
  • Heinäkuun 2014 konfliktin sai sysäyksensä muun muassa Israelin ja palestiinalaisten tuloksettomina päättyneistä rauhanneuvotteluista ja Hamasin sovusta Länsirannalla valtaa pitävän Fatah-puolueen kanssa. Viimeinen pisara oli kolmen israelilaisteinin ja yhden palestiinalaisnuoren murha kesäkuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia