Tulvat vaikuttaneet yli puolen miljoonan elämään Sri Lankassa
Varhainen monsuunikausi on osunut Sri Lankaan tavallista kovemmin. Avustusjärjestö pelkää denguekuume-epidemiaa, sillä tauti lisääntyy seisovassa vedessä helposti.
Monsuunikausi alkaa Sri Lankan etelä- ja länsiosassa kevätkesällä. Kuva vuodelta 2016. Kuva: maddalena monge / Flickr / CC BY-NC 2.0.
Viime viikon lopulla alkaneet tulvat ovat vaikuttaneet Sri Lankassa lähes 558 000 ihmisen elämään. Maan viranomaisten mukaan tulvissa on kuollut jo 177 ihmistä ja toistasataa on kateissa.
Tulvien syynä ovat monsuunisateet, jotka ovat kurittaneet erityisesti maan etelä- ja länsiosia. Jokien pinnat ovat nousseet, ja tulvat ovat aiheuttaneet myös maanvyörymiä. Satoja koteja on tuhoutunut ja tuhansia vahingoittunut. Kouluja on jouduttu sulkemaan.
”Humanitaarinen tilanne on hälyttävä. Varhaisen monsuunikauden kaatosateiden vaikutukset ovat olleet tuhoisammat kuin normaalisti tähän vuodenaikaan odotetaan”, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestön Sri Lankan johtaja Chris McIvor tiedotteessa.
Monsuunikausi on tavallisesti touko- tai kesä- ja syyskuun välillä. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan nyt kyseessä ovat rankimmat sateet sitten vuoden 2003.
Pelastakaa Lapset on erityisen huolissaan denguekuumetapauksista, sillä seisovat tulvavedet ovat hyvä sikiämisalusta tautia levittäville hyttysille. Tapauksia on nyt 150 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, se kertoo.
Noin 75 000 ihmisen on kerrottu paenneen evakuointikeskuksiin, mutta Unicef muistuttaa, että osa ihmisistä saattaa olla vielä jumissa kodeissaan tai sukulaisten luona. Avun saamista perille vaikeuttavat sähkökatkot sekä katkokset viestiliikenteessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia