Tutkijat keksivät keinon ennustaa dengue-epidemioita
Räjähdysmäisesti levinnyttä tautia voidaan ehkäistä jäljittämällä ihmisten puhelinsoittoja terveyspalveluun.
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kehittänyt järjestelmän, jonka avulla voidaan ennustaa denguekuume-epidemioita ihmisten puhelinkäyttäytymistä analysoimalla.
Järjestelmää testattiin Pakistanissa, jossa denguekuume tarttui vuonna 2011 yli 21 000 ihmiseen tautiaallon seurauksena.
Tautiaallon jälkeen maahan perustettiin kansanterveyden puhelinpalvelu. Tutkijat vertasivat sairaalojen tilastoja sekä yli 300 000:ta puhelinpalveluun tehtyä soittoa kahden vuoden aikana ja totesivat, että tiedot vastasivat toisiaan. Niinpä puheluita analysoimalla tautiaalto voidaan ennustaa pari kolme viikkoa etukäteen kaupunkikorttelien tarkkuudella, he kertovat.
"Tuhansia ihmisiä kuolee vuosittain kehitysmaissa, koska epidemioita ei havaita ajoissa reaaliaikaisen datan puutteessa. Uskomme, että kansanterveysviranomaiset voivat käyttää tekniikkaamme tautien vastaisessa taistelussa", sanoo tutkimuksessa mukana ollut New Yorkin yliopiston professori Lakshminarayanan Subramanian tiedotteessa.
Järjestelmä säästää myös rahaa, sillä sen ansiosta viranomaisten ei tarvitse kysellä ihmisten terveystietoja kortteli korttelilta. Lisäksi aiemmat järjestelmät ovat kertoneet tautiuhista usein vain kaupungin tai valtion tasolla.
"Varoituksilla ei usein ole merkitystä, sillä hallituksilla ei ole riittävästi resursseja kattamaan suuria maantieteellisiä alueita. Tavoitteenamme oli kehittää systeemi, joka osoittaisi sijainnin kaupungin sisällä, jotta hallitus voisi ryhtyä kohdennettuihin toimiin", kertoo tohtorikoulutettava Nabeel Abdur Rehman New Yorkin yliopistosta.
Denguekuume on hyttysten levittämä virustauti, jota esiintyy etenkin subtrooppisilla ja trooppisilla kaupunkialueilla. Maailman terveysjärjestön mukaan maailmassa havaitaan vuosittain jopa 390 miljoonaa denguekuumetapausta, ja tauti on lisääntynyt viime vuosikymmeninä dramaattisesti. Puolet maailman väestöstä on sen uhassa. Tautiin ei ole erityistä hoitoa, mutta se tappaa vain harvoin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia