Tutkimus: Merten muovijäte pilaa korallitkin
Taudit vaikuttavat koralleihin kuolion tavoin. Tutkijat ovat osoittaneet, että merten muovijäte moninkertaistaa korallien tautiriskin.
Koralleja Thaimaassa. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen lisäksi koralleja uhkaa myös merten muovijäte. Kuva: bianca polak / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.
Merten herkät korallit kärsivät ilmastonmuutoksen ja merten happamoitumisen vaikutuksista, mutta lisäksi niihin kohdistuu myös uusi uhka: muovijäte, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston johtaman tutkimusryhmän mukaan merten muovijäte lisää korallitauteja merkittävästi.
Tutkijat kartoittivat lähes 125 000 korallin tilaa 159 koralliriutalla Indonesiassa, Australiassa, Myanmarissa ja Thaimaassa. Koralleista löytyi muovia vaihtelevasti: 0,4 palasta sadalla neliömetrillä 25,6 palaan sadalla neliömetrillä. He laskivat, että kun muovijäte pääsee vaikuttamaan koralliin, korallien tautiriski kasvaa neljästä prosentista 89:ään.
”Ongelmana korallitaudeissa on, että kun koralli on kerran menettänyt kudosta, se ei tule takaisin. Se on aivan kuin jalan kuolio, joka leviää koko kehoon”, selittää tutkimusta johtanut Joleah Lamb yliopiston tiedotteessa.
Maailman meriin päätyy vuosittain yli kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä, ja joidenkin arvioiden mukaan vuonna 2050 merissä on jo enemmän muovia kuin kalaa. Erilaiset taudinaiheuttajat elävät ja lisääntyvät tehokkaasti muovinpaloissa.
Tutkijat arvioivat, että yhteensä noin 11,1 miljardia muovinpalaa on kietoutunut koralliriuttoihin Aasian ja Tyynenmeren alueella ja määrä todennäköisesti lisääntyy 40 prosenttia seuraavien seitsemän vuoden aikana.
”Tutkimus osoittaa, että muovijäte tappaa korallit. Tavoitteenamme on keskittyä vähemmän siihen, että mittaamme asioiden kuolemista, ja enemmän ratkaisuihin. Emme voi pysäyttää maapallon lämpenemisen valtavaa vaikutusta korallien terveyteen lyhyellä aikavälillä, mutta uuden tutkimuksen pitäisi kannustaa politiikkaan, joka vähentää muovisaastetta”, toteaa tutkija Drew Harvell.
Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia