Unicef: Delhin saastepilvi herätyssoitto koko maailmalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Delhin saastepilvi herätyssoitto koko maailmalle

Yli 4,4 miljoonaa lasta jäi tällä viikolla pois koulusta Intian pääkaupungin Delhin saastepilven vuoksi.

Yli 4,4 miljoonaa lasta jäi tällä viikolla pois koulusta Intian pääkaupungin Delhin saastepilven vuoksi, laskee YK:n lastenjärjestö Unicef. Ilmansaasteet eivät kuitenkaan kosketa vain Delhiä, vaan koko maailmaa, jonka on nyt aika herätä, se vaatii kannanotossaan.

Delhi on yksi maailman saastuneimpia kaupunkeja, mutta maatalousjätteiden polttaminen ympäröivissä osavaltioissa, hindufestivaali Diwalin ilotulitteet, rakennustyömaiden pöly sekä ajoneuvojen päästöt ovat nostaneet vaarallisimpien pienhiukkasten määrän yli 15-kertaiseksi turvalliseen rajaan verrattuna, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhtenä toimenpiteenä kaupungin vajaat 6 000 koulua pantiin kiinni, jotta lasten ei tarvitsisi hengittää saastunutta ilmaa. Myös rakennusprojektit ovat jäissä.

Unicef kuitenkin muistuttaa, että myös muualla Intian kaupungeissa, kuten Varanasissa ja Lucknow'ssa, ilmanlaatu on ollut huono viime päivinä, samoin muualla maailmassa viimeisen vuoden aikana.

"Delhi on herätyssoitto maailmalle ilmansaasteista. --- Se on herätyssoitto, joka kertoo hyvin selvästi, että ellei päättäväisiin toimiin ryhdytä, tapahtumat, joita olemme todistaneet Delhissä, todennäköisesti yleistyvä"”, järjestö sanoo.

Unicefin muutaman viikon takaisen analyysin mukaan 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joilla ilmassa olevien myrkkyjen määrä ylittää vähintään kuusi kertaa kansainväliset suositukset.

Saasteet vaikuttavat moniin lapsia eniten tappaviin sairauksiin, kuten keuhkokuumeeseen. Ne myös pahentavat esimerkiksi astmaa, keuhkoputkentulehduksia ja yskää. Niillä voi olla jopa vaikutuksia lasten kognitiiviseen kehitykseen, järjestö sanoo.

Maailman maat kokoustavat parhaillaan Marokon Marrakechissa YK:n ilmastokokouksessa. Ilmansaasteiden vähentäminen vaikuttaisi myös kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, ei vain lasten terveyteen, Unicef muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia