Unkari joutuu vastaamaan uudesta perustuslaista EU:lle
Unkarin hallituksen puuttuminen muun muassa keskuspankin riippumattomuuteen sai EU:n puuttumaan asiaan.
Euroopan komissio on aloittanut rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan, jotta maa saattaisi lainsäädäntönsä EU:n vaatimusten mukaiseksi.
Unkarin vuoden alussa voimaan astunut uusi perustuslaki on saanut osakseen laajaa kritiikkiä ja herättänyt kysymyksen maan kelpoisuudesta EU-jäseneksi. Euroopan komissio on nyt puuttunut kolmeen keskeiseen ongelmaan: maan aikomuksiin rajoittaa keskuspankin riippumattomuutta ja puuttua tietosuojaviranomaisten toimintaan sekä päätökseen laskea tuomareiden ja syyttäjien eläkeikää.
Unkarin viranomaisilla on kuukausi aikaa vastata komission ilmoituksiin.
"Toivoimme, että Unkarin viranomaiset tekisivät tarvittavat EU:n lainsäädännön mukaiset muutokset. Näin ei toistaiseksi tapahtunut ja siksi olemme päättäneet aloittaa rikkomusmenettelyn" sanoo komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso.
Unkari on jo ilmoittanut olevansa valmis tekemään lainsäädäntöä koskevia myönnytyksiä.
Komission päätös on saanut myös kritiikkiä. EU parlamentin liberaaliryhmän mukaan komission rikkomusmenettely ei ole tarpeeksi laaja, sillä se ei ole huomioinut perustuslain ongelmia sananvapauden, median ja uskonnon alueilla.
Myös kansalaisjärjestöjen huolet uudesta laista ovat komissiota laajempia. Muun muassa Amnesty Internationalin mukaan uusi perustuslaki myös vähentää tavallisen kansalaisen oikeussuojaa ja syrjii seksuaalivähemmistöjä, sillä se määrittää perheen perustuvaksi miehen ja naisen väliseksi avioliitoksi, verisukulaisuudeksi tai holhoukseksi. Amnesty on myös kritisoinut medialakia, jonka mukaan uusi median säätelyelin voi hiljentää hallituksen vastaiset viestimet, kuten hallitusta kritisoineen riippumattoman Klubradion, joka menetti lisenssinsä joulukuussa 2011.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia