Uutiset Vammaisten ihmisten oikeudet
Vammautuneet nuoret ammattiopissa Gazassa
Israelin hyökkäyksissä vammautuneiden ammattikeskuksessa on kehitetty muun muassa kännykkäsovellus pistekirjoitukseen.
(IPS) -- Israelin toistuvat hyökkäykset Gazan palestiinalaisalueelle ovat jättäneet jälkeensä kasvavan joukon nuoria, joiden muutenkin kovaa elämää vaikeuttaa fyysinen vamma.
Gazan islamilaisen yliopiston pyörittämä Tahto-hanke tarjoaa ammatillista koulutusta sotavammaisille nuorille. Tarkoituksena on parantaa nuorten mahdollisuuksia kantaa vastuuta elämästään ja toisaalta vakuuttaa ympäröivä yhteisö heidän kyvyistään. Oppia on saanut jo 400 eri tavoin vammautunutta nuorta.
Hankkeen vetäjä Emad al-Masri kertoo, että se syntyi tarpeesta auttaa suurta vammautuneiden nuorten joukkoa Israelin vuoden 2008 hyökkäyksen jälkeen. Turkki rahoitti koulurakennusten pystyttämisen.
"Tavoitteena on, että nämä nuoret voidaan taas nähdä hyödyllisinä yhteiskunnan jäseninä eikä taakkana", hän sanoo.
Puutöitä tietokoneella
Samah Shaheen on 33-vuotias nainen al-Bureijin pakolaisleiristä. Vammautuminen ja ammattitaidottomuus telkesivät hänet kotiin pitkäksi aikaa. Tahto-hankkeessa Shaheen pääsi opiskelemaan tietokoneohjattuja puutöitä.
"Nyt minulla on ammatti ja ansaitsen hyvin. Harkitsen oman verstaan perustamista, koska kaiverretuille puuhuonekaluilleni on runsaasti kysyntää", Shaheen kertoo.
Tahto-ohjelma ei hylkää oppilaitaan kurssien jälkeen, vaan heidän ammatillista etenemistään seurataan tarkoin ja heitä tuetaan tarvittaessa.
Ohjelman hyvät tulokset ovat vakuuttaneet YK:n kehitysrahaston UNDP:n, joka antaa nyt starttirahaa kursseilta valmistuneiden perustamille yrityksille.
UNDP:n kansalaisjärjestötyötä koordinoiva Tariq Sha'at kertoo, että järjestö on tukenut useiden huonekaluverstaiden perustamista eri puolille Gazaa. Niissä työskentelee 90 Tahto-kurssin käynyttä.
Pistekirjoitus kännykkään
Toisella Tahto-ohjelman hankkeella on laajakantoisia seurauksia. Kolme islamilaisen yliopiston naispuolista it-opiskelijaa on kehittänyt sovelluksen, joka tuo arabiankielisen pistekirjoituksen älykännykkään. Se mahdollistaa näkövammaisille puhelimella soittamisen, tekstaamisen ja muut toiminnot.
Naisopiskelijat pääsivät keksinnöllään viiden parhaan joukkoon maailmanlaajuisessa kilpailussa, johon osallistui 2 500 sovellusta, kertoo yliopiston it-opetusta johtava tohtori Tawfiq Barhom.
Opiskelijat jatkavat sovelluksen kehittämistä myös muille kielille. Ryhmään kuuluva Israa al-Ashqar kertoo, että heitä innostaa halu parantaa näkövammaisten mahdollisuuksia osallistua normaaliin elämään ja päästä mukaan sosiaaliseen mediaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia