Yhdysvaltoja syytetään takinkäännöstä Euroopan ydinasepolitiikassa
Jos Eurooppaan sijoitettujen taktisten ydinaseiden uudistusohjelma toteutuu, Yhdysvaltojen ydianasekapasitetti kasvaa merkittävästi, arvioi asiantuntija.
Yhdysvaltojen suunnitelmat Eurooppaan sijoitettujen taktisten ydinaseiden uudistamiseksi ovat lupausten vastaisesti kasvattamassa maan ydinasekapasiteettia Euroopassa, arvioivat asiantuntijat.
Huhtikuussa paljastuneiden tietojen mukaan B61-pommien käyttöiän pidennysohjelman kustannusarvio on kohonnut yli kymmenen miljardin dollarin (noin 7,7 miljardia euroa), kun vuonna 2011 arvio oli neljä miljardia.
Ohjelman tarkoituksena on lisätä pommien käyttöikää 30:lla vuodella, parantaa niiden osumatarkkuutta uudella peräsinyksiköllä ja mahdollistaa aseiden sijoittaminen tutkassa heikosti näkyviin F-35-hävittäjäpommittajiin.
Federation of American Scientists -ajatushautomon ydinaseasiantuntija Hans M. Kristensenin mukaan toteutuessaan ohjelma kasvattaisi merkittävästi Yhdysvaltojen ydinasekapasiteettia Euroopassa.
Tämän lisäksi se käytännössä rikkoisi presidentti Barack Obaman vuonna 2010 antaman lupauksen olla ottamatta käyttöön uusia ydinaseita.
Yhdysvallat on vuonna 2010 hyväksymässään ydinaseraportissa sitoutunut sekä vähentämään ydinaseiden määrää että niiden merkitystä.
Kristensenin mukaan ei ole myöskään varmaa, että useampia vuosia vireillä olleen uudistustyön kustannukset jäävät kymmeneen miljardiin, sillä peräsinyksikön arvioidaan maksavan yli miljardi dollaria.
Kustannusten nousun myötä B61-uudistusohjelmasta on tulossa kallein Yhdysvalloissa toteutettu ydinaseohjelma taistelukärkeä kohti laskettuna, huomauttaa Kristensen.
"Jos tällainen kustannusten ylitys olisi tapahtunut yksityissektorilla, päitä olisi pudonnut ja ohjelma olisi keskeytetty", kirjoittaa Kristensen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia