YK aikoo julkaista tietokannan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – Israel pelkää boikottia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK aikoo julkaista tietokannan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – Israel pelkää boikottia

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan 206 yrityksellä on yhteyksiä laittomiin siirtokuntiin miehitetyllä Palestiinalaisalueella. Se aikoo julkistaa listan, mistä voi nousta iso poru.

Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Israelin siirtokuntateollisuuden merkkejä näkyy muun muassa Salfitin maakunnassa miehitetyllä Länsirannalla. Kuva: Teija Laakso.

206 yrityksellä on yhteyksiä Israelin laittomiin siirtokuntiin miehitetyllä Palestiinalaisalueella, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR) tuoreessa raportissaan (pdf).

OHCHR:n tarkoituksena on koostaa yrityksistä tietokanta, jonka yksityiskohdat julkistetaan, kun kaikkiin siinä oleviin firmoihin on otettu yhteyttä. Aihe on arka, sillä Israel ja Yhdysvallat ovat vastustaneet tietokannan julkaisua kiihkeästi.

Israel on asuttanut miehittämälleen Länsirannalle yli 600 000 kansalaistaan yli 230 siirtokuntaan, mikä on kansainvälisen lain vastaista. YK on todennut, että yrityksillä on tärkeä rooli siirtokuntien laajentamisessa ja ylläpitämisessä, ja siksi YK:n ihmisoikeusneuvosto antoi OHCHR:lle vuonna 2016 mandaatin tuottaa tietokannan siirtokuntiin yhteyksissä olevista yrityksistä.

Tietokannassa on muun muassa yrityksiä, jotka toimittavat siirtokuntien laajentamiseen ja rakentamiseen liittyviä tarvikkeita, niiden valvontaan liittyviä varusteita, talojen ja omaisuuden tuhoamiseen käytettäviä välineitä, turvallisuuspalveluita niiden yrityksille sekä harjoittavat pankkitoimintaa siirtokunnissa.

Raportissa mainituista 206 yrityksestä 143 on israelilaisia ja 22 yhdysvaltalaisia. Loput ovat muun muassa saksalaisia, alankomaalaisia ja ranskalaisia.

Israelille aihe on tulenarka, sillä se on jo raivoissaan kansainvälisestä boikottiliikkeestä, joka pyrkii israelilaisia tuotteita boikotoimalla painostamaan maata lopettamaan miehityksen. Israel on muun muassa kieltänyt boikottiliikkeeseen yhteydessä olevia aktivisteja tulemasta maahan.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Israelin YK-suurlähettiläs Aviva Raz Shechter kritisoi mandaatin antanutta ihmisoikeusneuvostoa ”mustan listan” luomisesta. Hänen mukaansa yritykset eivät tee mitään laitonta.

OHCHR:n raporitissa taas painotetaan, että kyse ei ole oikeusprosessista. Se on kuitenkin muistuttanut, että YK:n liike-elämää koskevien ohjaavien periaatteiden mukaan konfliktialueilla toimivien yritysten on noudatettava erityistä huolellisuusvelvoitetta ja puututtava mahdollisiin ihmisoikeusongelmiin. Raportin mukaan on ”vaikea kuvitella”, että joku yritys olisi mukana raportissa listatuissa toimissa tavalla, joka noudattaisi ohjaavia periaatteita tai kansainvälistä lakia. 

”Vaadin kaikkia osapuolia välttämään tämän raportin sisällön esittämistä väärin. Se on tehty hyvässä uskossa ihmisoikeusneuvoston mandaatilla. Toivomme, että työmme --- auttaa valtioita ja yrityksiä täyttämään kansainvälisen lain mukaiset vastuunsa ja velvoitteensa”, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al-Hussein tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia