YK ei edelleenkään puutu Länsi-Saharan ihmisoikeustilanteeseen
YK:n Länsi-Saharan itsemäärämisoikeutta ajavaa operaatiota jatketaan vuodella, mutta ihmisoikeuksien seuranta jää jälleen puuttumaan mandaatista.
YK:n turvallisuusneuvoston Länsi-Saharan itsemääräämisoikeutta ajavaa MINURSO-operaatiota päätettiin jatkaa vuodella. Operaation mandaatista jäi kuitenkin jälleen puuttumaan Yhdysvaltojen ehdottama ihmisoikeuksien seuranta Marokon vastustuksen takia.
"YK epäonnistui ainutlaatuisessa mahdollisuudessa lisätä ihmisoikeudet mandaattiin", kommentoi Philip Luther Amnestylta pettyneenä. "Ihmisoikeustilanne pitäisi nyt tutkia perusteellisesti ja puolueettomasti", hän jatkaa.
Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaatii kokonaisvaltaista ja puolueetonta ihmisoikeusseurantaa. Länsi-Saharan operaatio on yksi harvoista YK:n mandaaateista, johon ihmisoikeudet eivät sisälly.
Amnestyn mukaan ihmisoikeustilanne on erityisesti Tindoufin pakolaisleireillä epäselvä. Kun tarkkailijoita ei ole, niin ihmisoikeusloukkaukset ovat todennäköisempiä.
"Marokon viranomaiset väittävät, että ihmisoikeustilanne on parantunut Länsi-Saharassa, mutta siksi onkin ristiriitaista, miksi se torppasi ihmisoikeuksien lisäämisen mandaatista", ihmettelee Luther.
YK on ollut mukana Länsi-Saharan rauhanneuvotteluissa 1970-luvulta lähtien, jolloin Länsi-Saharan kapinallisliike Frente Polisario ja Marokko ottivat yhteen Espanjan kolonisaation päättymisen jälkeen. Turvallisuusneuvoston MINURSO-operaatio perustettiin vuonna 1991, ja se on pyrkinyt saamaan aikaan tulitaukoa sekä kansanäänestystä alueen itsemääräämisoikeudesta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia