YK-järjestöjen selvitys: Suurin osa maataloustuista on haitallisia ympäristölle ja terveydelle
Tuoreen raportin mukaan maataloustuet pitäisi muokata niin, että ne tukisivat kestävää maataloutta – eivät esimerkiksi sokerin ja naudanlihan tuotantoa.
YK-järjestöt peräänkuuluttavat maataloustukijärjestelmän muutosta. Kuva: bobglennan / CC BY-NC-ND 2.0.
87 prosenttia maailman maataloustuista on tehottomia, vääristää ruuan hintaa, vahingoittaa ihmisten terveyttä ja ympäristöä ja luo lisää eriarvoisuutta, summaa eilen ilmestynyt YK-järjestöjen raportti.
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n, ympäristöohjelma Unepin sekä kehitysohjelma UNDP:n raportin mukaan tuista ei pidä luopua vaan muokata uudelleen niin, että niiden avulla vähennettäisiin konkreettisesti köyhyyttä ja nälkää ja edistettäisiin kestävämpää maataloutta.
Raportin mukaan koko maailman maataloustukien arvo on vuodessa noin 540 miljardia dollaria (457 miljardia euroa), noin 15 prosenttia koko tuotannon arvosta.
Tuet koostuvat pääosin hintakannustimista, kuten esimerkiksi vientituista, sekä veroetuuksista, jotka ovat sidottuja tietyn tuotteen tuotantoon. Ne suosivat usein suuria agribisneksiä pienviljelijöiden kustannuksella.
Eniten tukea saavat sokerin kaltaiset epäterveelliset tuotteet sekä ympäristön ja ilmaston kannalta haitalliset tuotteet, kuten naudanliha, maito ja riisi, joiden tuotanto aiheuttaa paljon päästöjä. Niitä tuetaan etenkin vauraissa maissa.
Vähiten kehittyneissä maissa taas tuotantotuet menevät enemmän perusruoka-aineiden tuottamiseen, ja ongelmana on se, ettei viljelijöiden kannata monimuotoistaa tuotantoaan ravinteikkaamman ruuan suuntaan, raportissa kerrotaan.
”Maataloustuen muokkaaminen vihreämpään, kestävämpään suuntaan -- voisi parantaa sekä tuottavuutta että ympäristön tilaa. Se parantaisi myös maailman 500 miljoonan pienviljelijän elinkeinoja – monet heistä naisia – luomalla tasa-arvoisemman pelikentän”, sanoo UNDP:n johtaja Achim Steiner tiedotteessa.
Raportti esittää kuuden askeleen ohjelmaa, jossa ensin mitataan tukien määrä, tunnistetaan sen kielteiset ja myönteiset vaikutukset ja ryhdytään sitten suunnittelemaan vaihtoehtoja. Hyviä esimerkkejä on olemassa jo esimerkiksi Intian Andhra Pradeshin osavaltiosta, jossa on käynnistetty laaja ohjelma kemikaaleista vapaan maatalouden tukemiseksi.
Raportti julkaistiin ensi viikolla järjestettävän YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksen alla. Huippukokouksessa on määrä pohtia ratkaisuja ruokajärjestelmän kriisiin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia