Uutiset Vammaisten ihmisten oikeudet
Zimbabwen vammaisten katukauppiaiden asema heikoilla
Turvaton asema altistaa riistolle eikä sosiaalituki ei riitä elämiseen, kirjoittaa Jeffrey Moyo.
(IPS) -- Vammaisille ei ole Zimbabwessa tarjolla juuri muuta leipäpuuta kuin katukaupustelu. Työsuhde on epävirallinen, ja vammainen palkataan usein siinä toivossa, että poliisi jättää hänet rauhaan.
Zimbabwen vammaisjärjestöjen liiton mukaan 13 miljoonan asukkaan maassa on 1,5 miljoonaa vammaista. Vain parilla prosentilla heistä on virallinen työsuhde. Valtio maksaa vammaistukea alle 15 euroa perhettä kohti kuussa, joten lisätuloja on hankittava kaupustelulla tai kerjäämällä.
"Työsopimuksia ei ole, eivätkä pomot ota vastuuta meihin kohdistuvista vääryyksistä", valittaa Hararessa kaupusteleva vammainen Tsitsi Chikosha, 31.
Hararen kaupunginhallinnon tiedottaja Lesley Gwindi sanoo, ettei vammaisilla ole lain mukaan etuoikeuksia, mutta poliisi pyrkii käsittelemään heitä varovasti.
Muistuttaa pakkotyötä
Kaupustelijoiden pitäisi lunastaa kaupungilta noin 30 euron toimilupa, mutta vammaisia pestataan myyjiksi ajatellen, ettei näiltä kysellä lupia, kertoo vammaisjärjestöjen liiton johtaja Farai Mukuta .
"Tilanne johtaa monesti pakkotyöhön, sillä vammaisten ansiot eivät vastaa teetettävää työmäärää", hän jatkaa.
"Kadulta pestattu vammainen ei voi ryhtyä oikeustoimiin työnantajaansa vastaan, joten hänen köyhyytensä vain pahenee, kun pomo rikastuu", paheksuu työmarkkina-asiantuntija Agrippa Govere.
"Köyhyyden vuoksi vammaiset joutuvat usein terveiden riistämiksi. Vammainen voi saada päivän työstä aterian, matkarahat ja alle euron palkan", kertoo katukauppias Veronica Chinyerere, joka on perustanut Zimbabwen amputoitujen liiton.
Haetaan kaukaa
Vammaisia palkkaava Erasmus Chikukwa kiistää syytökset. "Ette voi odottaa, että jakaisimme tuoton tasan näiden vammaisten kanssa, jotka pysyvät hengissä tarjoamamme työn ansiosta."
Amputoitujen liiton mukaan yli 500 vammaista kuljetetaan päivittäin matkojen takaa Harareen terveiden pestaamiksi kaupustelijoiksi.
Rudo Mapaso , 41, on poikkeus, sillä hän tekee kauppaa omaan laskuunsa saatuaan lahjoituksina alkupääoman bisnekselleen.
"Olen oma työnantajani ja myyn omia tavaroitani, mutta poliisi aiheuttaa välillä ongelmia väittäessään toimintaani laittomaksi", nainen kertoo.
Hän sanoo ansaitsevansa hyvänä päivänä 35 euroa, mikä riittää perheen elättämiseen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia