Tuomioja: Ei erityiskohtelua Israelille
"Israelin puolelta ei voida hyväksyä sellaista käyttäytymistä, joka muiden valtioiden kohdalla olisi johtanut jo sanktioihin", sanoo Suomen ulkoministeri.
Israelin ja Palestiinan rauhalle välttämätön edellytys on, että kaikkia tahoja kohdellaan samoin tavoin ja samoin kriteerein, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja Palestiina-keskustelutilaisuudessa tiistaina.
"Israelinkaan puolelta ei voida hyväksyä sellaista käyttäytymistä, joka minkä tahansa muun valtion kohdalla olisi johtanut jo sanktioihin", Tuomioja totesi.
Esimerkiksi siirtokuntarakentamisen pysäyttäminen ei ole Israelilta "mikään myönnytys, vaan koko rauhanprosessin sine qua non, välttämätön ehto". Hän muistutti, että kaikki siirtokunnat miehitetyillä alueilla ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia.
Samalla Tuomiojan mukaan lähtökohtana on oltava, että kaikilla maan kansalaisilla on yhtäläiset oikeudet.
Toimittaja Ali Abunimah huomautti lokakuussa Suomessa vieraillessaan, että Israel ajaa valtion juutalaisuutta. Siksi kahden valtion mallin mukaisessa Israelissa muun muassa palestiinalaisilla ei olisi tasavertaisia oikeuksia, hän sanoi.
"Israel ei nykyisellä lainsäädännöllään ja perustuslaillaan pääsisi EU:n jäseneksi", Tuomioja sanoi yleisöstä tulleeseen kommenttiin Israelista alueen ainoana demokratiana.
Tuomioja piti viimeviikkoista Israelin ja Palestiinan välistä vankienvaihtoa tervetulleena. Hän huomautti, että tuhannen palestiinalaisen vaihtaminen yhteen israelilaiseen vastaa suurin piirtein sitä suhdetta, joka on ollut vahingoissa Israelin ja Palestiinan välisten väkivaltaisten kriisien yhteydessä.
Järjestöt ovat toivoneet vankien vapauttamisen johtavan Gazan saarron lopettamiseen.
Aika alkaa olla vähissä
Aikaa Israel-Palestiina konfliktin ratkaisemiseksi ei ole loputtomasti, vaikka se saattaakin vaikuttaa iäisyyskonfliktilta, Tuomioja sanoi.
"Kahden valtion malli ei tule välttämättä olemaan ikuisesti pöydällä." Turhautuminen etenkin palestiinalaisten puolella kasvaa koko ajan siihen, että mitään edistystä ei näytä tapahtuvan. "Voi olla, että olemme ikään kuin viimeisellä rannalla", ulkoministeri kuvaili.
Palestiinalaisvaltio voi syntyä ja elää vain neuvotteluratkaisun kautta, mutta siihen tarvitaan ulkoministerin mukaan myös kansainvälistä painetta ja tukea.
"YK:n puoleen kääntyminen palestiinalaisten toimesta ei ole mikään yksipuolinen tai tuomittava toimenpide, päin vastoin." Turvallisuusneuvostossa asia ei Tuomiojan mukaan kuitenkaan etene, mutta yleiskokouksen puoleen kääntymistä hän piti hyvänä rauhanneuvotteluja tukevana vaihtoehtona.
"Toistaiseksi kaikki mahdollinen on tehtävä sellaisen rauhanneuvotteluprosessin aikaansaamiseksi, jonka lopputuloksena on kahden valtion malli."
Jos siihen ei päästä tahdon tai johtajuuden puutteessa, se nostaa koko alueen tilanteen uudelleen ihmeteltäväksi. "Mikään apartheid-valtio ei ole kestävä, eikä oikeutettu", Tuomioja huomautti tässä yhteydessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia