Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan

Eritrean sotilaat kävivät Axumin kaupunkia läpi talo talolta, ryöstelivät omaisuutta ja tappoivat siviilejä, paljastaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportti. Etiopian ja Eritrean joukot ovat aiemmin kiistäneet, että Eritrean joukot olisivat osallistuneet Tigrayn konfliktiin.

Vanha kivikirkko.

Axum on Unescon maailmanperintökohde, joka on kuuluisa vanhoista kirkoista ja obeliskeista. Kuva: Robert Wilson / CC BY-ND 2.0.

Eritrean joukot tappoivat systemaattisesti satoja aseettomia siviilejä Etiopian Tigrayn alueella viime vuoden marraskuussa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään ilmestyneessä raportissaan.

Raportin mukaan Etiopian ja Eritrean joukot hyökkäsivät Tigrayssa sijaitsevaan Axumin kaupunkiin marraskuun 19. päivänä. Siviilejä kuoli summittaisessa tulituksessa ja ammuskelussa, mutta vielä pahemmat veriteot nähtiin kaupungin valtauksen jälkeen.

Eritrean sotilaat kulkivat ovelta ovelle, ryöstelivät omaisuutta ja teloittivat asukkaita. Ainakin 240 siviiliä tapettiin.

”Todisteet ovat vakuuttavia ja viittaavat hyytävään johtopäätökseen. Etiopian ja Eritrean joukot syyllistyivät useisiin sotarikoksiin hyökätessään Axumiin. Sen lisäksi Eritrean joukot tappoivat systemaattisesti ja kylmäverisesti satoja siviilejä, mikä voi olla rikos ihmisyyttä vastaan”, sanoo Amnestyn itäisen ja eteläisen Afrikan johtaja Deprose Muchena tiedotteessa.

Etiopian Tigrayn alueella on ollut väkivaltaisuuksia marraskuun alusta alkaen, jolloin Etiopian hallituksen joukot hyökkäsivät Tigrayn alueella toimivaa Tigrayn vapautusrintamaa TPLF:ää vastaan.

Eritrean joukkojen osallistumisesta sotaan on kerrottu esimerkiksi medioissa aiemminkin, mutta kumpikin maa on kiistänyt tiedot. Etiopia julisti marraskuun lopussa saaneensa tilanteen hallintaan, mutta väkivallan on arvioitu jatkuneen.

Amnesty haastatteli raporttiaan varten 41:tä uhria ja todistajaa sekä 20:tä muuta ihmistä. Käytössä oli myös satelliittikuvaa, jossa oli viitteitä joukkohaudoista. Tarkkaa kuolonuhrien määrää ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomasti, mutta yhteneväiset todistajakertomukset tekevät luvuista uskottavia, järjestö sanoo.

Amnestyn raportin mukaan pahimmat väkivallan teot tapahtuivat marraskuun 28. ja 29. päivänä. Kyseessä oli ilmeisesti kosto TPLF:ää tukevien taistelijoiden hyökkäyksestä eritrealaisten sotilaiden tukikohtaan. Osa asukkaista osoitti tukea taistelijoille.

Todistajat kertoivat Eritrean sotilaiden alkaneen ammuskella siviilejä tarkoituksella. Ihmisiä ammuttiin kaduille, ja sotilaat myös kulkivat talosta taloon ja tappoivat aikuisia miehiä sekä lisäksi joitakin teinipoikia ja naisia. Jos ihmiset yrittivät siirtää ruumiita, heidät tapettiin.

Eräs mies kertoi katsoneensa ikkunastaan, kuinka kuusi miestä tapettiin kadulla hänen kotinsa ulkopuolella marraskuun 29. päivänä. Hän kertoi sotilaiden keränneen heidät jonoon ja ampuneen heidät pikakiväärillä.

”Näin paljon kuolleita ihmisiä kadulla. Jopa setäni perheen. Kuusi hänen perheenjäsentään tapettiin”, kertoi 21-vuotias miesasukas Amnestylle.

Asukkaat olivat tunnistaneet hyökkääjät eritrealaisiksi muun muassa vaatteista, rekisterikilvistä ja kielestä. Osa hyökkääjistä oli kertonut olevansa eritrealaisia.

Kansainvälinen oikeus kieltää siviilien omaisuuden ryöstelyn, mielivaltaiset hyökkäykset ja siviilien ottamisen väkivallan kohteeksi. Amnesty vaatii, että YK tutkii Axumin tapahtumat.

Eritrean ulkoministeri ei ole kommentoinut Amnestyn raporttia. Etiopian hallitus on kuitenkin kertonut, että Axumin tapahtumia tutkitaan. Myös Etiopian ihmisoikeuskomitea on sanonut alustavien tutkimusten osoittavan, että siviilejä on tapettu vastauksena TPLF:n hyökkäykseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tietoja Tigrayn tapahtumista on ollut vaikea saada, sillä avustusjärjestöjen ja median pääsyä alueelle konfliktin alusta alkaen on rajoitettu ja viestintäyhteydet ovat olleet poikki.

Yli 60 000 ihmisen on arvioitu paenneen Tigrayn väkivaltaa Sudaniin. Tammikuussa arvioitiin, että noin 2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia