Amnesty: Suuryritysten käyttävät lapsityövoimalla tuotettua palmuöljyä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Suuryritysten käyttävät lapsityövoimalla tuotettua palmuöljyä

Tänään ilmestyneen selvityksen mukaan monet suuryritykset vakuuttavat tuotteidensa olevan eettisiä, vaikka palmuöljy hankitaan kaikkea muuta kuin kestävistä olosuhteista.

Maailman suosituimmat elintarvike- ja päivittäistavarayritykset käyttävät vähintäänkin kyseenalaisissa oloissa Indonesiassa tuotettua palmuöljyä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa selvityksessään.

"Colgaten, Nestlén ja Unileverin kaltaiset jättiyritykset vakuuttavat kuluttajille, että niiden tuotteissa käytetään eettisesti kestävää palmuöljyä. Raporttimme kuitenkin osoittaa niiden hankkivan palmuöljyä oloista, jotka ovat kaikkea muuta kuin kestäviä ja eettisiä. -- Havainnot ovat järkyttäviä kuluttajille, jotka pyrkivät tekemään kestäviä valintoja ostamalla eettisinä markkinoituja tuotteita", Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo järjestön tiedotteessa.

Amnesty tutki maailman suurimman palmuöljyn tuottajan, singaporelaisyritys Wilmarin plantaaseja Indonesiassa. Raportin mukaan jopa vain kahdeksanvuotiaita lapsia on pakotettu tekemään työtä vaarallisissa olosuhteissa, ja osa oli jättänyt koulun kesken vanhempiaan auttaakseen. Palkat olivat alle minimipalkan, päivät pitkiä ja tuotantotavoitteet epärealistisen korkeita. Työntekijät olivat saaneet vakavia vammoja myrkyllisestä parakvatti-torjunta-aineesta, jonka käytön Wilmar ja EU ovat kieltäneet.

Wilmar tuottaa palmuöljyä yhdeksälle globaalille suuryritykselle, jotka ovat AFAMSA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser ja Unilever. Niiden tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi Magnum-jäätelö, Colgate-hammastahna, Kitkat-suklaa, Knorr-keitto ja Pantene-shampoo.

Varmuutta siitä, missä tuotteissa palmuöljyä käytetään, ei kuitenkaan ole, sillä useimmat yritykset salaavat sen. Vain Kellogg’s ja Reckitt Benckiser suostuivat antamaan mitään yksityiskohtaisempia tietoja tuotteistaan, Amnesty kertoo. Järjestön mukaan yritykset näyttävätkin sulkevan silmänsä niiden hankintaketjussa tapahtuvilta väärinkäytöksiltä.

Palmuöljyn eettisyyttä on pyritty edistämään RSPO-sertifiointijärjestelmällä, joka on kuitenkin jo aiemmin saanut järjestöiltä kritiikkiä. Myös Amnestyn raportin mukaan tutkituista viidestä tuottajasta kolmen palmuöljy oli luokiteltu kestäväksi ongelmista huolimatta.

"Yritykset käyttävät RSPO:n sertifikaattia suojanaan välttääkseen tarkemman huolellisuuden ja hankintaketjun tutkimukset. Nämä yritykset esittelevät paperilla vahvoja vastuullisuuskäytäntöjään, mutta yksikään niistä ei kyennyt osoittamaan, että ne olisivat tunnistaneet Wilmarin tuotantoketjuun liittyvät ilmeiset riskit", Aarnio sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia