Amnesty vaatii Sudanin asevientikiellon laajentamista sotarikosten vuoksi – Sairaaloihin ja kirkkoihin on hyökätty | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty vaatii Sudanin asevientikiellon laajentamista sotarikosten vuoksi – Sairaaloihin ja kirkkoihin on hyökätty

Sekä armeija että puolisotilaalliset RSF-joukot ovat iskeneet tahallaan Sudanissa siviilejä vastaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Konfliktia on paennut jo lähes neljä miljoonaa ihmistä ja yli 20 miljoonaa on ruokakriisissä

Ihmisiä aukiolla, taustalla puita.

Monet eteläsudanilaiset ovat palanneet takaisin kotiinsa Sudanin väkivaltaisuuksien seurauksena. Moni tuli maahan aikoinaan pakoon omaa sisällissotaansa. Kuva: Peter Bateman / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0.

Sekä Sudanin armeija että sitä vastaan taistelevat puolisotilaalliset RSF-joukot ovat syyllistyneet tahallisiin ja mielivaltaisiin iskuihin siviilejä vastaan. Tuhansia siviilejä on kuollut ja loukkaantunut, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan.

Väkivalta alkoi huhtikuun puolivälissä vallasta taistelevien armeijan sekä puolisotilaallisen RSF-ryhmittymän välillä.

Amnestyn mukaan naisiin ja tyttöihin on kohdistettu seksuaalista väkivaltaa ja sairaaloihin ja kirkkoihin on hyökätty. Osa iskuista täyttää sotarikosten tunnusmerkistön. Siviilejä on kuollut myös ristitulessa, ja laajalle leviäviä räjähteitä on käytetty tiheästi asutetuilla asuinalueilla.

Monissa tilanteissa iskuista selviytyneet ja muut silminnäkijät ovat tunnistaneet tekijöiksi RSF-joukot. Raportin mukaan esimerkiksi toukokuussa RSF-joukot ampuivat viisi pappia kirkossa sekä lääkärin ja 13 potilasta terveysklinikalla.

Amnesty vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa laajentamaan asevientikieltoa koskemaan koko Sudania. Tällä hetkellä asevientikielto koskee ainoastaan Darfuria. 

”Muiden maiden tulee vahvistaa Sudanille suunnattua humanitaarista tukea, ja naapurimaiden on varmistettava, että niiden rajat ovat auki turvaa hakeville siviileille”, sanoo järjestön pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

Konflikti on johtanut laajaan humanitaariseen kriisiin. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) kertoi eilen, että jo lähes neljä miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan konfliktia.

Yli 900 000 ihmistä on paennut ulkomaille ja yli kolme miljoonaa maan sisällä. Ihmisiä on paennut kaikista osavaltioista. IOM painottaa, että koska monille alueille on mahdotonta päästä taisteluiden takia, tilastot perustuvat aiempiin raportteihin tai arvioihin. 

Pakolaisia on saapunut Egyptiin, Libyaan, Tšadiin, Keski-Afrikan tasavaltaan, Etelä-Sudaniin ja Etiopiaan. Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja kertoo hoitaneensa kesäkuussa kolmen päivän aikana satoja potilaita Adrén kaupungissa Tšadissa. Moni oli saanut ampumavamman. 

Taistelut ovat myös vaurioittaneet infrastruktuuria ja peruspalveluita, lisänneet tartuntatauteja sekä vaikeuttaneet ruuansaantia. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO kertoi eilen, että heinä- ja syyskuun välillä 20,3 miljoonaa ihmistä, noin 42 prosenttia sudanilaisista, kärsii akuutista ruokapulasta. Kuusi miljoonaa on lähellä nälänhätää.

Myös vuodenvaihteen ennusteet viittaavat, että sadonkorjuusta huolimatta loka- ja helmikuun välillä 15 miljoonaa ihmistä tulee kärsimään nälästä. Järjestö on jakanut viljelijöille siemeniä riittävän viljantuotannon takaamiseksi. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia