Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Australian pakolaispolitiikalle taas kritiikkiä: Arvostettu ihmisoikeuspalkinto viisi vuotta pidätyskeskuksessa viruneelle pakolaisaktivistille
Sudanilainen Abdul Aziz Muhamat on saanut tämänvuotisen Martin Ennals -ihmisoikeuspalkinnon. Hän joutui Manusin saaren pidätyskeskukseen surkeisiin oloihin ja on kampanjoinut muun muassa tuhansien WhatsApp-viestien avulla.
Australiassa osoitettiin vuonna 2016 mieltä Naurun turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten puolesta. Kuva: Takver / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.
Arvostettu Martin Ennals -ihmisoikeuspalkinto on myönnetty tänä vuonna sudanilaiselle Abdul Aziz Muhamatille, joka on joutunut olemaan viisi vuotta Australian pidätyskeskuksessa Manusin saarella.
Viime viikolla myönnetty palkinto nosti jälleen kerran julkisuuteen Australian pakolaispolitiikan. Maa on viime vuosina eristänyt joukoittain pakolaisia ja turvapaikanhakijoita Naurulle sekä Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvalle Manusin saarelle. Ihmisoikeusjärjestöt sekä esimerkiksi YK ovat kritisoineet pidätyskeskusten oloja. Etenkin terveyspalveluista on pulaa, ja monet kärsivät mielenterveysongelmista. Myös itsemurhia on raportoitu.
Muhamat on yksi Manusin pidätyskeskukseen päätynyt turvapaikanhakija. Hän pakeni vuonna 2013 sotaa Sudanin Darfurista ja suuntasi veneellä Indonesiasta kohti Australiaa. Australian viranomaiset saivat kiinni veneen, jota hän käytti ja siirsi hänet Manusin saarelle.
Muhamat on kampanjoinut pakolaisten oikeuksien puolesta muun muassa kirjoittamalla poliitikoille, olemalla nälkälakossa, johtamalla protesteja, antamalla haastatteluja, tviittaamalla ja lähettämällä WhatsApp-viestejä, joista koostettiin lopulta palkittu podcast.
”Tämä nuori mies oli vain 20-vuotias, kun hän saapui Manusin saarelle. Siitä lähtien hän ei ole lopettanut puhumista niiden puolesta, joilta on viety perusoikeudet. Hän on osoittanut erityislaatuista sitkeyttä ja rohkeutta ja on aina harjoittanut rauhanomaista vastarintaa senkin jälkeen, kun poliisi ampui häntä jalkaan. Australian hallituksen on noudatettava kansainvälisiä velvoitteitaan ja lopetettava nämä epäinhimilliset käytännöt”, sanoo Martin Ennals -säätiön puheenjohtaja Dick Oostin tiedotteessa.
Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kiitteli palkinnon myöntämistä Muhamatille.
Aiemmin tänä vuonna Manusin saarella romaanin naputellut Behrouz Boochani sai tärkeän australialaisen kirjallisuuspalkinnon.
Muhamatin sallittiin matkustaa Geneveen vastaanottamaan palkintoa. Hänen mukaansa palkinto valottaa Australian hallituksen julmaa pakolaispolitiikkaa ja kiinnittää kansainvälisen huomion pakolaisten kohtaamiin vaaroihin.
”Tarvitsemme turvaa, vapautta, toivoa. Tämän julman järjestelmän vastustaminen auttaa minua säilyttämään itsetuntoni ja arvokkuuteni. Taistelen, kunnes olemme kaikki turvassa ja vapaita”, hän sanoi.
Martin Ennals -palkinto on vuodesta 1994 myönnetty ihmisoikeuspalkinto, jonka saajan valitsee kymmenestä suurimmasta ihmisoikeusjärjestöstä koostuva raati. Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun palkinto myönnettiin pakolaisten oikeuksien puolustajalle ja ihmiselle, joka on kärsinyt ihmisoikeusloukkauksista länsimaiden toimien vuoksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia