Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Kenraalikuvernööri Sandra Masonista tulee Barbadoksen tasavallan ensimmäinen presidentti. Mason piti puheen parlamentin avajaisissa syyskuussa 2020. Kuva: Prime Minister's Office of Barbados.

Ensi viikosta lähtien maailmassa on ripaus vähemmän monarkistista hännystelyä, kun Karibialla sijaitseva Barbados muuttuu marraskuun viimeisenä päivänä tasavallaksi.

Barbados on entinen Britannian siirtomaa, joka itsenäistyi vuonna 1966. Maa päätti tuolloin kuitenkin säilyttää monarkiasiteen entiseen isäntämaahansa. Niinpä kuningatar Elisabet II on ollut näihin päiviin asti Barbadoksen virallinen hallitsija, vaikkakin täysin vailla poliittista valtaa.

Ennen itsenäistymistään Barbados ehti olla Englannin ja Britannian alaisuudessa lähes 350 vuoden ajan. Englantilaiset uudisasukkaat toivat saarelle orjia, joiden jälkeläiset muodostavat valtaosan nykyisestä väestöstä.

Barbados ei ole ainutlaatuinen tapaus, sillä siirtomaakauden jäänteenä Elisabet II on Yhdistyneen kuningaskunnan lisäksi edelleen 14 muun maan valtionpää. Tyypillisesti monarkiaside näkyy esimerkiksi siinä, että Elisabetin kuva koristaa eri maiden seteleitä.

Vielä suurempi joukko maita on kuitenkin purkanut sidokset, useimmissa tapauksissa jo itsenäistyessään Britanniasta. Barbadoksen naapurustosta Karibialla Elisabetin ovat hyvästelleet jo aiemmin Guyana, Trinidad ja Tobago sekä Dominica.

Barbados liittyy nyt tähän joukkoon. Monarkiasta luopumista on suunniteltu jo pitkään, ja syyskuussa maan parlamentti lopulta hyväksyi valtiomuodon muutoksen. Lokakuussa parlamentti valitsi ensimmäiseksi presidentiksi Sandra Masonin, joka on tähän asti toiminut Barbadoksen kenraalikuvernöörinä eli kuningattaren edustajana.

Myös Barbadoksen pääministerinä on vuodesta 2018 lähtien toiminut nainen, Mia Mottley. Sen sijaan maan kansanedustajista vain viidesosa on naisia. Vuoden 2018 parlamenttivaaleissa Barbadoksesta tuli yksipuoluedemokratia, sillä Motleyn edustamalla työväenpuolueella on parlamentin 30 paikasta hallussaan 29.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia