Eettiset joulukonvehdit harvassa
Finnwatchin mukaan suomalaiskaupoissa myydään vain vähän sertifioituja konvehteja.
Useimmilla Suomen markkinoilla myytävillä suklaakonvehdeilla ei ole serfikaattia, joka kertoisi, millaisissa olosuhteissa ne on tuotettu. Käytännössä kuluttajan mahdollisuudet välttää orjatyövoimalla kasvatettua kaakaota ovatkin olemattomat, sanoo suomalaisjärjestö Finnwatch.
Järjestö kysyi Suomen suurimmilta vähittäiskaupan ketjuilta, onko niiden joulumarkkinoiden suklaakonvehdeilla vastuullisuussertifiointeja. Vastaus on järjestön mukaan useimmiten ei. S-ryhmässä ja Keskolla sertifioitujen konvehtien osuus on alle kymmenen prosenttia. Lidl-kauppaketjulla osuus on 30 prosenttia.
Mahdollisia sertifikaatteja ovat esimerkiksi Reilu kauppa, Rainforest Alliance ja UTZ. Esimerkiksi Marabou valmistaa Rainforest Alliance -sertifikaatin konvehtirasioita. Sen sijaan Fazer ei ole sertifioinut vielä yhtään yksittäistä tuottetaan, Finnwatch kritisoi.
"Kaikki Suomessa myytävä kaakao tulisi olla sertifioitua. On käsittämätöntä, että vuosien keskustelu ei ole vieläkään johtanut muutoksiin markkinoilla", toteaa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.
Noin 60 prosenttia maailman kaakaosta kasvatetaan Ghanassa ja Norsunluurannikolla. Yhdysvaltalaisen International Labor Rights Forum -järjestön eilen julkaiseman raportin mukaan köyhyys on tiloilla yhä sitkeä ongelma, ja monet kaakaota viljelevät perheet tulevat toimeen reilulla 30 eurosentillä per henki. Viljelijöillä on vain harvoin mahdollisuutta vaikuttaa kaakaon hintaan, ja moni joutuu myymään satonsa etukäteen saadakseen sen edes korjattua.
Köyhyys lisää lapsityövoiman tarvetta. Arvioiden mukaan kaakaoteollisuuden parissa työskentelee jopa 1,5 miljoonaa lasta. Raportin mukaan myös kaakaosertifioinneissa on ongelmia. Usein niissä keskitytään satojen ja kaakaon laadun parantamiseen viljelijöiden tulojen nostamiseksi, ei hinnoittelukäytäntöjen muuttamiseen.
Täsmennys 18.12. S-ryhmä tarkensi jälkikäteen Finnwatchille sertifioitujen konvehtiensa osuutta. Aiemmin ilmoitetun 0 prosentin sijasta osuus on 8 prosenttia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia