Uutiset Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys
Egypti rajoittaa järjestöjen toimintaa entisestään
Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan lakiuudistuksista, joilla Egyptin hallinto yrittää tukahduttaa kansalaisyhteiskunnan kritiikin.
Egyptin hallitus aikoo rajoittaa maan kansalaisjärjestöjen toimintaa entisestään. Hallitus on hyväksymässä useita lakiehdotuksia, jotka muun muassa rajoittavat mielenosoittajien oikeuksia ja vaikeuttavat järjestöjen toimintaa ja yhteistyötä kansainvälisten toimijoiden kanssa.
Viranomaiset eivät ole eritelleet järjestöille lähettämässään tiedotteessa tarkemmin, mitä kansainvälisillä toimijoilla tarkalleen ottaen tarkoitetaan, mutta Amnesty International on tulkinnut niiden koskevan sekä ihmisoikeusjärjestöjä että YK:ta.
"Kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoitetaan Egyptissä jo ennestään, mutta tämä määräys saavuttaa uuden pohjan", sanoo järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan varajohtaja Hassiba Hadj Sahraoui. Järjestö pelkää, että viranomaiset yrittävät ajaa läpi lainsäädäntöä, joka tukahduttaa kansalaisyhteikunnan kritiikin hallintoa kohtaan.
Kansalaisjärjetöjen toimintaa koskeva lainsäädäntö on Egyptissä jo ennestään tiukka. Nykyinen laki rajoittaa muun muassa järjestöjen rekisteröitymistä ja ulkomaisen rahoituksen vastaanottamista. Suunnitteilla olevat lakiuudistukset rajoittavat järjestöjen tiedonhankintamatkoja ja tiukentavat rahoitusta koskevaa lakia entisestään, Amnesty kertoo.
Järjestön mukaan arabikevään vallankumouksen jälkeen Egyptin viranomaiset ovat pyrkineet kukistamaan kansainvälisten järjestöjen toiminnan maassa. Rajoitusten tiukentamisten lisäksi maa on nostanut järjestöjä vastaan syytteitä rekisteröitymisen puuttumisesta sekä ilman viranomaislupaa saadusta rahoituksesta, Amnesty sanoo.
Myös Human Rights Watch on ilmaissut huolensa lakiuudistuksista kirjeessään maan presidentille ja oikeisministeriölle. Järjestö on kehottanut viranomaisia torppaamaan erityisesti uudistukset, joilla rajoitetaan oikeutta osallistua rauhanomaiseen mielenosoitukseen.
HRW:n mukaan maan hallitus on jo hyväksynyt lakiuudistukset ja toimittanut ne parlamentin ylähuoneelle, eli Shura- neuvostolle. Shura-neuvosto hyväksyy lait lopullisesti, mutta sen aikatauluista ei ole julkisuuteen kerrottu.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia