Egyptin järjestöt pelkäävät kuoliniskua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptin järjestöt pelkäävät kuoliniskua

Egyptiläisten kansalaisjärjestöjen on rekisteröidyttävä viimeistään tänään syytteen uhalla.

Monet egyptiläiset kansalaisjärjestöt pelkäävät toimintansa loppumista. Syynä on järjestölaki, jonka mukaan egyptiläisten kansalaisjärjestöjen on rekisteröidyttävä viimeistään tänään maanantaina syytteen uhalla.

Laki on ennen vuoden 2011 vallankumousta hallinneen presidentti Hosni Mubarakin aikainen, mutta sitä ei ole sovellettu laajasti ja rangaistuksia tiukennettiin syyskuussa. Mikäli järjestö saa ulkomaista rahoitusta ja sen tarkoituksena on vahingoittaa kansallisia intressejä, rangaistuksena voi olla elinkautinen ja 70 000 dollarin eli noin 57 000 euron sakot. Virkamies voi saada jopa kuolemanrangaistuksen.

Useimmat egyptiläiset järjestöt saavat ulkomailta rahoitusta ja järjestöt pelkäävätkin nyt, että niiden toiminta lopetetaan lain epäselvän muotoilun varjolla, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW). Järjestön mukaan aktivisteja on jo uhkailtu ja monet ovat lähteneet maasta lain takia.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt etenkin heinäkuusta 2013 lähtien, jolloin armeija syrjäytti presidentti Mohamed Mursin. Sitä seuranneissa protesteissa tapettiin tuhansia ihmisiä, eikä turvallisuusjoukkoja ole asetettu vastuuseen teoista. Tuhansia Muslimiveljeskuntaan kuuluvia sekä maallisia ja vasemmistolaisia aktivisteja on pidätetty ja esimerkiksi kokoontumisen vapautta rajoitettu.

Egyptin tilanne on herättänyt huolta myös YK:n ihmisoikeusneuvostossa, joka antoi viime viikolla suosituksensa maan ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Osa egyptiläisistä järjestöistä ei uskaltanut osallistua arviointiprosessiin, koska ne pelkäsivät viranomaisten kostoa, kertoo Amnesty International.

Suosituksissa vaaditaan muun muassa Egyptiä lopettamaan kidutus ja muu kaltoinkohtelun pidätystilanteissa sekä mielenosoittajien väkivaltainen kohtelu. Egyptin pitäisi myös taata reilun oikeudenkäynnin periaatteet, turvata ilmaisunvapaus ja arvioida järjestölaki uudelleen. Myös naisiin kohdistuva syrjintä sekä kuolemanrangaistus nostetaan huolenaiheiksi.

Egypti on torjunut kritiikin. Sen mukaan esimerkiksi järjestöjen rekisteröitymisen määräaika on sovittu "konsultaatiossa" järjestöjen kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia