Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
El Salvadorissa etsitään maaseudulta amerikkalaisen unelman korvaajaa
Miljoonat elsalvadorilaiset ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin, mutta osa myös joutuu palaamaan takaisin. Uusi hanke kannustaa etsimään elantoa maaseudulta. Yhdysvalloista palanneen Lorena Mejían yhdistys kasvattaa kanoja.
Kanatarhaus tuo tuloja El Salvadorin Berlínin kunnan naisille, joista moni on kokenut kovia yrittäessään päästä siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin. Kuva: Edgardo Ayala / IPS.
(IPS) -- ”Amerikkalainen unelma” jäi saavuttamatta monilta elsalvadorilaisilta, jotka on karkotettu takaisin kotimaahansa. Elinkeino voi kuitenkin löytyä vanhalta kotiseudulta, jos joku avittaa sen alkuun.
Lorena Mejía, 43, lähti vuonna 1998 vaaralliselle matkalle ja onnistui pääsemään Texasin Dallasiin. Tehtyään muutaman vuoden sekalaisia töitä hän palasi kotimaahan vuonna 2001 unelmat murskaantuneina.
Mejían uusi unelma on vuonna 2010 perustettu Naisyhdistys paremman tulevaisuuden puolesta. Siinä on mukana noin 40 naista Usulutánin alueen Berlínin kunnasta. Yhdistys aloitti viime marraskuussa kanankasvatushankkeen, jonka tukijoiksi saatiin valtion maa- ja metsätalouden keskus sekä YK:n ruokajärjestö FAO.
Hankkeeseen osallistuvat perheet saivat alkupääomaksi 25 kananpoikaa. Kun lihan- ja munantuotanto pääsee vauhtiin, tuotot aiotaan sijoittaa tarhan kehittämiseen. Kanankasvatuksen ohella naiset viljelevät alueen perinteisiä tuotteita, maissia ja papuja.
”Joskus asioiden liikkeelle saamiseksi tarvitaan pieni tuuppaus”, Mejía sanoo yhdistyksen saamaan tukeen viitaten.
Tuhansia karkotettu
Viime vuoden tilaston mukaan El Salvadorin maaseudun asukkaista 32 ja kaupunkilaisista 27 prosenttia on köyhiä.
”Maaseudun naiset ovat talouden moottori. FAO tukee palaajia vähentääkseen ihmisten lähtöhaluja”, Emilia González järjestön El Salvadorin -toimistosta selittää.
Hän muistuttaa, että hanke parantaa osanottajienkin ruokaturvaa, sillä munia ja kananlihaa tuotetaan myös omaan käyttöön.
6,4 miljoonan asukkaan El Salvadorista on muuttanut arviolta 2,8 miljoonaa henkeä Yhdysvaltoihin. Maastamuuttoa kiihdytti vuosien 1989–1992 sisällissota. Nyt liikkeelle ajavat köyhyys ja asukkaita terrorisoivat rikollisjengit.
Myös paluuliikenne on kiihtynyt. Yli 26 000 elsalvadorilaista karkotettiin viime vuonna, lähinnä Yhdysvalloista ja Meksikosta. Karkotettuja tuo joka viikko kolme lentokonetta USA:sta ja kolme bussia Meksikosta.
Tomaatteja ilman tukia
Dennis Alejo, 30, on vuodesta 2010 pyrkinyt USA:n rajan yli viisi kertaa. Vuonna 2015 hän rämpi viikon Texasin autiomaassa, oli vähällä jäädä kiinni laittomasta rajanylityksestä ja pakeni takaisin kotimaahan.
Hän on vuokrannut Berlínissä maapalstan tomaatin kasvatusta varten ja istuttanut 1 800 tainta kolmen vuoden aikana. Sadonkorjuu työllistää tusinan verran nuoria.
”Pystyn maksamaan vain 4,5 euroa päivältä, mutta jos saisin tukea, voisin työllistää enemmän ihmisiä”, Alejo pohtii.
El Salvadorin valtiolla ei ole kokonaisvaltaista suunnitelmaa Yhdysvalloista ja Meksikosta karkotettujen auttamiseksi, vaikka syksyllä 2017 aloitettiin kampanja tunnuksella El Salvador on kotisi. Valtion tukea elinkeinon aloittamiseen on toistaiseksi liiennyt vain muutamille sadoille henkilöille.
”Tarvitaan paljon nykyistä suurempia ponnistuksia, jos mielitään luoda mahdollisuuksia kotikulmilleen palaaville siirtolaisille”, Don Boscon yliopiston tutkija Jaime Rivas arvioi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia