Ghana hyödyntää jalkapalloa teiniraskauksien vähentämisessä
Jalkapallohullussa Ghanassa lajista on hyötyä myös teinityttöjen aseman parantamisessa.
Tytöt valmistautuvat jalkapallopeliin Ghanan maaseudulla. Kuva: OIli Koikkalainen.
Ghanalaiset ovat jalkapallohullua kansaa. Kun maajoukkue pelaa kesäkuussa ensimäisen ottelunsa Brasilian MM-kisoissa, pääkaupunki Accran tavallisesti ruuhkaiset kadut tyhjenevät kansan kokoontuessa katsomaan ottelua tv:stä.
Aavemainen hiljaisuus kaduilla vaihtuu meteliin, kun maa tekee kisojen ensimmäisen maalinsa Yhdysvaltoja vastaan.
Jalkapallokuume ulottuu myös Ghanan maaseudulle.
"Itkin, kun Ghana hävisi eilen", myöntää tyttöjen jalkapallojoukkuetta valmentava Charity Kofi seuraavana päivänä.
Kofi valmentaa Ghanan vapaaehtoisena tyttöjoukkuetta, jonka kaltaisia on viime vuosina perustettu kymmeniä. Futishulluuden lisäksi joukkueita perustetaan syvemmänkin tavoitteen takia: jotta tytöt saisivat järkevää tekemistä eivätkä tulisi raskaaksi.
Jalkapallon avulla vaikutetaan myös usein syrjittyjen tyttöjen itseluottamukseen.
"Jalkapallon avulla voi todistaa olevansa jotain", sanoo lähes koko kylän seuraamaan otteluun valmistautuva 15-vuotias Abigail, joka monien muiden tyttöjen tavoin haaveilee ammattilaisurasta.
Liika vapaa-aika johtaa huonoille teille
Noin 750 000 15–19-vuotiasta ghanalaistyttöä tulee vuosittain raskaaksi. Se tarkoittaa noin 60:tä raskautta tuhatta kohti. Seurauksena ovat usein koulun keskeyttäminen, terveysongelmat ja sosiaalinen leimautuminen.
Useimmat tytöt fanittavat Ghanan Asamoah Gyania, mutta myös muut joukkueet kiinnostavat. Kuva: OIli Koikkalainen.
Jalkapalloa lääkkeeksi kokeilevalla itäisellä hallintoalueella teiniraskauksia on selvästi muuta maata enemmän, 94 tuhannesta.
Kehitysyhteistyöjärjestö Planin itäisen ohjelmayksikön johtajan Kofi Debrah'n mukaan syynä teiniraskauksiin ovat esimerkiksi vaikeudet saada ehkäisyvälineitä, tietämättömyys, köyhyys sekä ylimääräinen vapaa-aika, joka saa nuoret huonoille teille.
"Tarkoituksena oli vähentää tyttöjen vapaa-aikaa, jotta he eivät viettäisi niin paljon aikaa poikaystävän kanssa ja tulisi raskaaksi", Debrah kertoo.
Planin avustuksella alueelle perustettiin vuonna 2007 25 tyttöjen jalkapallojoukkuetta, joihin valituilta 12–19-vuotiailta tytöiltä edellytettiin koulunpenkillä pysymistä. Sittemmin joukkueita on perustettu lisää, ja parhaat tytöt ovat pelanneet sarjatasolla asti.
Apuun värvättiin myös vapaaehtoisia vertaiskouluttajia, jotka pelien ja treenien välillä kertovat tytöille esimerkiksi teiniraskauksien riskeistä.
"Vertaiskoulutus on onnistunut muuttamaan asenteita. Jalkapallo pitää tytöt kiireisinä", sanoo 18-vuotias Teye Abigail Mamle, joka on kouluttanut ikätovereitaan kolmen vuoden ajan.
Hankkeesta tehdyn arvion mukaan teiniraskaudet ovat vähentyneet, ja vaikka syystä ei voi olla varma, Ghanan terveysviranomaiset ovat arvelleet, että jalkapallolla on ollut osuutta asiaan. Planin mukaan myös kouluun palanneiden tyttöjen määrä on kasvanut.
Koko kylä seuraa jalkapalloa
Koulun jälkeen pelattavaan peliin valmistautuva 15-vuotias Suzie alkoi pelata kolme vuotta sitten jalkapalloa, koska siten oli mahdollista myös saada lukioon stipendi. Hän haaveilee lääkärin ammatista, vaikka ura ammattilaisjalkapalloilijanakin kiehtoo.
Keskikenttäpelaajana pelaavan Suzien lempipelaaja Ghanan MM-joukkueessa on sama kuin muidenkin tyttöjen.
"Asamoah Gyan. Hän tekee paljon maaleja."
Suzien mukaan hänen vanhempansa ovat ylpeitä siitä, että tytär pelaa jalkapalloa, etenkin isä, joka on pelannut itsekin.
Vertaiskouluttajien mukaan kaikki vanhemmat eivät ole yhtä positiivisia: toisinaan jalkapalloa pidetään poikien lajina ja vanhempia ärsyttää, kun tytöt ovat poissa kotoa. Asennemuutoksiakin on kuitenkin tapahtunut.
"Vaikutuksia on ollut eniten yksilötasolla, mutta jossain mielessä myös yhteisötasolla. Hanke on luonut tietoisuutta etenkin sukupuolikysymyksistä. Vanhempien nuoruudessa tytöt eivät olleet merkityksellisiä, nyt ovat", Kofi Debrah sanoo.
Kirjoittaja on maailma.netin toimittaja, joka vieraili Ghanassa kesällä ulkoministeriön toimittajien matka-apurahalla.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia