Järjestöt vaativat, että Suomi äänestää yritysvastuudirektiivin puolesta
Hallitus on linjannut, että se saattaa pidättäytyä äänestämästä, kun EU:n yritysvastuudirektiivistä äänestetään tällä viikolla. ”Olemme hämmentyneitä ja pettyneitä, että Suomen hallitus on yhtäkkiä valmis riskeeraamaan historiallisen ja vuosia neuvotellun direktiivin, jota Suomi on itse ollut vaatimassa”, sanoo Fingon kestävän talouden asiantuntija Outi Hakkarainen.
- Kuva: European Council / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.
Suomalaiset kansalaisjärjestöt vetoavat sen puolesta, että Suomi äänestäisi EU:n yritysvastuudirektiivin puolesta Euroopan unionin neuvoston kokouksessa tämän viikon perjantaina.
Hallitus linjasi viime viikolla, että Suomi voi päättää pidättäytyä äänestämästä yritysvastuudirektiivin puolesta. Se tarkoittaisi käytännössä esityksen vastustamista. Myös muutama muu maa on kääntymässä samalle linjalle, mikä voi tarkoittaa esityksen kaatumista.
”Olemme hämmentyneitä ja pettyneitä, että Suomen hallitus on yhtäkkiä valmis riskeeraamaan historiallisen ja vuosia neuvotellun direktiivin, jota Suomi on itse ollut vaatimassa. Viime hallituskaudella Suomen kansallisen yritysvastuulain valmistelu keskeytettiin, koska Suomi tukee EU-tason yritysvastuulainsäädännön läpivientiä”, sanoo kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon kestävän talouden asiantuntija Outi Hakkarainen 28 järjestön tiedotteessa.
Direktiivi asettaa suurille yrityksille lakisääteisen velvollisuuden kunnioittaa ihmisoikeuksia ja suojella ympäristöä. Käytännössä kyse on siitä, että yritysten on ryhdyttävä soveltamaan huolellisuusvelvoitetta ja pyrittävä torjumaan toimintansa kielteisiä vaikutuksia, kuten lapsityövoimaa, orjuutta, saasteita ja metsäkatoa. Uhreille voitaisiin maksaa korvauksia. Direktiivistä on neuvoteltu pitkään.
Hallitus on perustellut kantaansa sillä, että se suhtautuu kriittisesti ryhmäkanneoikeuteen sekä todisteiden esittämisvelvollisuuden laajentamiseen.
Ryhmäkanneoikeuden laajentaminen tarkoittaa, että esimerkiksi kansalaisjärjestöt voisivat edustaa ihmisoikeusloukkausten uhreja oikeudessa omissa nimissään. Todisteiden esittämisvelvollisuuden laajentaminen taas on välttämätöntä, jotta uhrien kanteet ylipäätään voisivat menestyä tuomioistuimissa, järjestöt sanovat.
Ne muistuttavat myös, että hallitusohjelman mukaan hallituskaudella nimenomaan kehitetään yritysvastuusääntelyä.
”Direktiivin kaataminen ei ole yritysvastuunsääntelyn kehittämistä, vaan historian synkälle puolelle astumista. Direktiivi on todella painavan mittaluokan kysymys ihmisoikeuksien ja ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta: jos Suomi on mukana kaatamassa direktiivin, se on yksi hallituksen kauaskantoisimmasta päätöksistä – erittäin kielteisessä mielessä”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.
Suomi päättää virallisen kantansa yritysvastuulaista eduskunnan suuren valiokunnan kokouksessa tämän viikon torstaina, eli päivää ennen EU:n äänestystä. Kansalaisjärjestöt toimittivat tiistaina suuren valiokunnan jäsenille, kirjeen, jossa kansanedustajia pyydetään huolehtimaan, että Suomi äänestää EU:n yritysvastuudirektiivin puolesta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia