Kehitysmaiden nahkatyöläiset altistuvat vaarallisille kemikaaleille
EU kielsi liialliset kromipitoisuudet nahkatuotteista, mutta työntekijöitä se ei välttämättä auta.
Kromin käyttö nahan parkitsemisessa pitäisi kieltää, vaativat eurooppalais- ja aasialaisjärjestöjen uudessa kampanjassaan. EU jo alkanut rajoittaa nahkatuotteiden kromipitoisuuksia, mutta kehitysmaiden nahka- ja kenkätehtaiden työntekijöiden työoloihin sääntely ei välttämättä vaikuta.
"On hälyttävää, että nahkakenkiä kuluttavat eurooppalaiset saattavat itse asiassa vahingoittaa omaa terveyttään. Puutteellisen työturvallisuuden vuoksi nahka- ja kenkätehtaiden työntekijät ovat kuitenkin vielä suuremmassa vaarassa", toteaa Change your shoes -kampanjassa mukana olevan Eettisen kaupan puolesta ry:n kampanjakoordinaattori Anna Härri.
Kromia käytetään parkitsemiseen noin 80–85 prosentissa nahkatuotteista. EU:n toukokuun alussa voimaan tulleen säädöksen mukaan vaarallista kromi(VI)-yhdistettä ei saa olla jatkossa enää nahkatuotteissa yli kolmea milligrammaa kilogrammaa kohti.
Syynä ovat terveysriskit. Sinänsä vaaraton kromi voi lämmön ja uv-säteilyn vaikutuksesta muuttua kromi(VI)-yhdisteeksi, joka aiheuttaa iho- ja hengitystiesairauksia sekä jopa syöpää.
Kromille altistuvat etenkin työntekijät kehitysmaissa. Härrin mukaan ongelma on yleinen Bangladeshissa ja Intiassa, jossa työlainsäädäntö on kehnolla tolalla. Ongelma ei ole yhtä laajalti tiedossa kuin esimerkiksi vaateteollisuuden epäkohdat, ja kampanjan tarkoituksena onkin lisätä keskustelua asiasta. Tavoitteena on parantaa myös nahka- ja jalkinetehtaiden palkkatasoa, Härri kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia